Hlavní obsah

Odpustíme poplatky v krajských nemocnicích, láká Rath voliče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Místopředseda poslanců ČSSD a stínový ministr zdravotnictví David Rath vytáhl do boje o přízeň voličů v nadcházejících krajských volbách s tématem regulačních poplatků. V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi prohlásil, že pokud ČSSD krajské volby vyhraje, pacientům v krajských nemocnicích poplatky odpustí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (vlevo) si podává ruku se stínovým ministrem zdravotnictví za ČSSD Davidem Rathem.

Článek

"Pokud sociální demokracie vyhraje krajské volby, tak první krok bude zrušené julínkovného a cikrtovného v krajských nemocnicích," slíbil Rath, který hodlá svést souboj o křeslo hejtmana Středočeského kraje s místopředsedou ODS Petrem Bendlem.

Námitku, že půjde o porušení zákona, Rath odmítl s tím, že kraje částky zaplatí a dají je svým nemocnicím.

Jeho soupeř v debatě, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), Ratha obvinil, že chce rozdávat krajské peníze a obcházet při tom zákon. Podle Julínka ČSSD přistupuje k problémům ve zdravotnictví jen jako k volebnímu tématu. "Nemocných je v České republice milión, ČSSD oslovuje zbylých devět miliónů lidí," nařkl ministr Julínek sociální demokraty z populismu.

Julínek také kritizoval Ratha, že neinformoval o tom, že opustil roli stínového ministra zdravotnictví, protože v případě úspěchu v krajských volbách by jako středočeský hejtman ztratil na zdravotnictví vliv.

Rath odmítl, že by přestal být stínovým ministrem. Na otázku, zda by se jako hejtman vzdal mandátu poslance, odpověděl, že se v takovém případě bude muset teprve rozmyslet.

Julínek nechce dělit reformní balík, ale od poplatků by ulevil

Ministr Julínek v diskuzi také řekl, že nehodlá vyslyšet požadavek Strany zelených, aby zvolnil postup reformy a rozdělil balík zákonů na dvě části, jak ho k tomu vyzvala v sobotu republiková rada Strany zelených. Naopak je připraven k ústupkům v placení poplatků, ale jen pro děti do tří let.

"Není potřeba nic zpomalovat, naopak my potřebujeme, aby to fungovalo co nejlépe pro pacienty. Jakmile to začneme porcovat, tak to bude kulhat na jednu nohu," prohlásil. Sedm reformních zákonů tvoří podle ministra ucelený balík, bylo by legislativně velmi složité je rozdělit. Ministr věří, že koaličním partnerům vše vysvětlí a reformu spustí k 1. lednu 2009.

Podle zelených by se měl ministr zaměřit na přednostní přijetí tří nekonfliktních norem: o zdravotnické záchranné službě, zdravotních službách a specifických zdravotních službách. Zákony o přeměně univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti a o veřejném zdravotním pojištění by měl znovu podrobit veřejné diskusi.

Julínek podotkl, že na reformě pracuje pět let a je připraven koaličním partnerům vše vysvětlit a jejich obavy vyvrátit. "Jestliže se někteří nezúčastnili a teď vstupují do děje se svými návrhy, tak moc prosím, aby poslouchali, já jim vysvětlím, že jejich obavy jsou liché," řekl.

O poplatcích bude ve čtvrtek jednat odborná koaliční komise, poté by se jimi měla zabývat K9. Do konce měsíce by lidé měli vědět, kdo a od kterých poplatků případně bude osvobozen. Julínek varoval, že kdyby mělo osvobození od poplatků být až do 18 let věku, bude to znamenat pro pediatry až miliardový výpadek příjmů. Odborná komise dostane ve čtvrtek tato čísla a vyhodnocení dopadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám