Hlavní obsah

Terezínská tryzna letos ve znamení krádeže bronzových destiček

Právo, Jaroslav Švehla
TEREZÍN

Na národním hřbitově v Terezíně na Litoměřicku proběhla v neděli tradiční tryzna. Uctít památku obětí, které za druhé světové války prošly místním ghettem nebo zemřeli ve zdejší věznici gestapa, přišla i přes vydatný déšť asi tisícovka lidí.

Foto: Jaroslav Švehla , Právo

Hlavní proslov Terezínské tryzny, která se letos konala již po jednašedesáté, patřil předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi.

Článek

Ředitel památníku Jan Munk označil v samém úvodu letošní tryznu jako zvláštní. Poukázal na prázdné náhrobky, které zde zůstaly po krádeži bronzových destiček se jmény umučených lidí. "S krádeží se nelze smířit,“ prohlásil Munk s tím, že po barbarském činu zaznamenal ze strany veřejnosti velkou vlnu solidarity a mnoho nabídek pomoci.

„Finanční dar na opravu hřbitova nám poslali například žáci kladenské školy, kteří uspořádali prodejní výstavu svých výtvarných prací,“ vyjmenovával Munk některé dárce. Hlavní proslov Terezínské tryzny, která se letos konala již po jednašedesáté, patřil předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi. I v jeho projevu zaznělo odsouzení dubnové krádeže.

Pietního aktu se zúčastnil také předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, několik ministrů a mnoho čestných hostů. Na závěr pietního aktu zazněly dvě modlitby. Křesťanská zazněla z úst generálního vikáře Litoměřické diecéze Karla Havelky, židovskou modlitbu pronesl vrchní pražský a zemský rabín Karol Sidon.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám