Hlavní obsah

Deště přecházejí, záplavy už zřejmě nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Studená fronta, která během neděle přecházela přes území České republiky, už zřejmě nepřinese vydatnější srážky, které by mohly způsobit záplavy, před nimiž dopoledne varovali meteorologové. Podle čerstvějšího předpovědního modelu se fronta zřejmě již "vypršela" v odpoledních bouřkách a nyní na severovýchodě území opouští Českou republiku.

Článek

"Fronta, která měla přinášet přívalové srážky, se posunula na severovýchod," řekla večer Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

"Ranní modely ukazovaly, že se bude nad naším územím vlnit a že bude postupovat velmi pomalu a setrvá i přes noc," dodala s tím, že modely neukazovaly ani bouřky, které nakonec přišly a přinesly krátkodobé přívalové lijáky.

"Nejhorší situace měla být na návětrné straně Orlických hor a Jeseníků, kde mělo podle ranních modelů napršet až 100 milimetrů. Nyní se zdá, že na Moravě a ve Slezsku už naprší maximálně 10 milimetrů," upřesnila Honsová.

Hladiny stoupnou nejvýše na první stupeň

S největší pravděpodobností se tak nenaplní obavy hydrometeorologů, kteří očekávali v povodí horní Moravy a Opavy vzedmutí hladin až na třetí stupeň povodňové aktivity. "Hladiny vystoupí maximálně na první stupeň, tedy bdělost," uvedla Honsová.

Během odpoledne napršelo v oblasti Jeseníků 50 milimetrů vody. Stav povodňového ohrožení platí pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj platí až do pondělního večera, varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká i Pardubického a Královéhradeckého kraje.

ČHMÚ zároveň doplnil, že bouřky mohou být doprovázeny krupobitím. Kroupy již zasáhly v neděli ráno například Pardubicko. Tamní hasiči však Novinkám sdělili, že nezpůsobily žádné škody ani lokální záplavy.

Doporučení při silném dešti
Dostatečně snížit rychlost jízdy autem, při delším trvání deště může dojít k průtoku vody přes komunikace, k jejich zatopení nebo i podemletí, k sesuvům půd.
S rostoucí intenzitou a trváním silného deště roste pravděpodobnost rozvodnění toků, zatopení sklepů, níže položených míst, údolních poloh.
Zastihne-li nás bouřka v krajině, je třeba vyhledat nižší polohy (ale pozor na jejich zatopení), nikoli však v blízkosti větších stromů, stožárů apod. Nutno dávat pozor i na možnost pádu drátů elektrických rozvodů.
Je nezbytné vyvarovat se veškerých aktivit v korytě toku a v zaplavených územích.
Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám