Hlavní obsah

Invaze klíšťat začala, pozor na borreliózu

ČESKÁ REPUBLIKA

Nadcházející víkend označili hygienici za začátek letošní invaze klíšťat. Průzkum Práva však ukázal, že v jednotlivých oblastech republiky je situace značně rozdílná. Má však společný trend. Obecně platí, že zatímco onemocnění lymeskou borreliózou už lze počítat na desítky, encefalitida je zatím vzácná.

Foto: Profimedia.cz

Klíště obecné

Článek

Například na jihu Čech napočítali v prvních dvaceti týdnech letošního roku hygienici už 26 onemocnění borreliózou. „Suverénně nejvíc případu je na Táborsku, kde je touto nemocí od klíšťat nakaženo sedmnáct lidí. Je zvláště nebezpečná v tom, že proti ní zatím neexistuje očkování,“ sdělil Právu František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích s tím, že letos neevidují ani jeden případ klíšťové encefalitidy.

Symptomy borreliózy:
Typickým příznakem je pomalu se šířící červená skvrna, která se objeví v místě přisátí klíštěte. Skvrna se kruhově zvětšuje a bývá větší než pět cm. Může se vytvořit během několika dní po přisátí klíštěte, ale také až za několik týdnů. Častým příznakem může být také horečka, třesavka, bolesti ve svalech, únava jako při chřipce.

I když královéhradecký kraj nepatří už dlouhodobě k regionům s nejvyšším výskytem klíšťat, také zde je trend onemocnění podobný. „Letos již máme prokázaných šest případů borreliózy, encefalitidu jsme ještě nediagnostikovali. Ovšem teprve zhruba od dubna začíná jejich období. Navíc každé onemocnění má svou inkubační dobu. Nárůst počtu nemocných proto teprve očekávám,“ uvedla lékařka.

Výskyt klíšťat i nad 800 metry

Na znatelně početnější armádu klíšťat s virem borreliózy upozorňují také moravskoslezští hygienici. „Zima byla teplá, což klíšťatům vyhovuje. Letos zatím nemáme zaznamenán ani jeden případ nákazy člověka a příští týden se ochladí, což aktivitu klíšťat oslabí, ale lidé si přesto musejí dávat velký pozor,“ řekla Irena Martinková z ostravské Krajské hygienické stanice.

Zároveň dávno neplatí, že klíšťata nehrozí ve vyšších nadmořských výškách. „Už jsme je zaznamenali i nad osmi sty metry,“ varovala hygienička.

Zatím jedině na Zlínsku mají opačné zkušenosti. Už zde totiž zaznamenali dva případy výskytu klíšťové encefalitidy. „Ve Zlínském kraji jsme zaznamenali výskyt klíšťat přenášejících encefalitidu v lokalitě Košíky na Uherskohradišťsku a v okolí Luhačovic a v minulosti také v okolí Hrachovce na Vsetínsku,“ uvedla epidemioložka Krajské hygienické stanice ve Zlíně Hana Tkadlecová s tím, že teplé a vlhké jaro uspíšilo výskyt klíšťat.

„Objevují se na zastíněných loukách, kolem cest, kde nesvítí slunce. To nemají klíšťata ráda, utíkají před ním. Naopak se méně vyskytují v jehličnatých porostech,“ dodala.

Podle Libora Mazánka z ústecké krajské hygienické stanice má na výskyt klíšťat velký vliv i zásahy do přírody. „Jestliže je například někde zvýšená těžba dřeva, lze v dalších deseti letech očekávat, že se v mladém porostu klíšťata objeví ve zvýšené míře,“ řekl Právu

Nejčastější ohniska

* oblasti okolo Českého Krumlova, Českých Budějovic, Strakonic, Prachatic, Jindřichova Hradce, Tábora, Písku, Klatov,

* oblasti okolo Českého Krumlova, Českých Budějovic, Strakonic, Prachatic, Jindřichova Hradce, Tábora, Písku, Klatov,

* Praha a okolí, Příbramsko, Benešovsko, Berounsko,

* Karlovarsko, Plzeň sever a jih,

* okolí Hradce Králové, Kutné Hory, Havlíčkova Brodu a Chrudimi,

* okolí Ústí nad Labem, Děčína, České Lípy,

* Opava, Šumperk, Jeseník, Prostějovsko,

* Ostravsko, Olomouc a okolí, Zlínsko, Bruntálsko,

* Žďársko, Blansko, Třebíčsko, Jihlavsko, Brno a jeho okolí.

Jako „babskou radu“ proti přisátí klíšťat doporučují hygienici užívání B komplexu, jehož přítomnost v potu člověka klíšťata nesnášejí. A co je nejdůležitější – nezapomenout se vždy po výletu pečlivě prohlédnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se nechat očkovat proti encefalitidě?

Základní očkovací schéma se skládá ze tří dávek. Očkovat se může po celý rok, pro teplé měsíce existuje zkrácené očkovací schéma. Ochrana se získává už po 14...

Výběr článků

Načítám