Hlavní obsah

Zelení potvrdili kandidáty do Senátu, nechybí Dobeš, Hromada a Karásek

Právo, jbs
PARDUBICE
Aktualizováno

Devatenáct kandidátů do podzimních senátních voleb schválila v sobotu v Pardubicích na svém jednání republiková rada Strany zelených. Zhruba polovina z nich jsou nestraníci. Nechybí mezi nimi známé osobnosti jako písničkář Pavel Dobeš či bojovník za práva Homosexuálů Jiří Hromada. Navíc širší vedení strany oznámilo, že chce, aby vláda zvolnila tempo při přípravě série návrhů zákonů, které se týkají transformace zdravotnictví.

Článek

„Všichni kandidáti vyjádřili souhlas s volebním programem strany a zároveň podepsali etický kodex, čímž se zavázali například k tomu, že se budou chovat transparentněji, nežli senátorům stanoví zákon,“ řekl předseda SZ Martin Bursík.

V seznamu je několik známých jmen. Vedle bývalé předsedkyně Akademie věd Heleny Illnerové (kandidovat bude na Praze 5) či bojovníka za práva homosexuálů Jiřího Hromady (Praha 1), evangelický duchovní Svatopluk Karásek (Louny) nebo bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová (Vyškov). „Je to velmi pestrá sada lidí, od nichž lze očekávat, že každý z nich se bude profilovat na trochu odlišném tématu. Společně ale budou tvořit takovou duhu, která má odstíny pouze zelené barvy,“ poznamenal Bursík.

V královéhradeckém volebním obvodu se pokusí uspět písničkář Pavel Dobeš. „Takhle výrazně vyprofilované osobnosti jsou někdy vnímány, jako by to nebyli lidé se světonázorem, s vlastními hodnotami a s orientací v politice. Povolání písničkáře je stejné jako každé jiné. Takový kandidát má ale výhodu, že ho lidé znají. A samozřejmě je to i nevýhoda, protože musí přesvědčit veřejnost o tom, že je zajímavý nejen jako písničkář, ale i tím, jaký obsah přinese do politiky,“ soudí Bursík.

O ambicích strany v senátních volbách nechtěl spekulovat. „Jsme zdrženliví, ale podařilo se nám vybrat zajímavé osobnosti, které mají značné šance,“ dodal předseda zelených.

Zelení chtějí zvolnit tempo v transformaci zdravotnictví

Legislativní normy o přeměně univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti a o veřejném zdravotním pojištění by se měly přepracovat a poté projít odbornou i veřejnou diskusí. Řekla to ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková (SZ).

Republiková rada zelených v Pardubicích doporučila vedení strany, aby o takový postup usilovalo. Zároveň by vedení mělo přednostně prosazovat přijetí tří "nekonfliktních" zákonů - zákona o zdravotnické záchranné službě, o zdravotních službách a o specifických zdravotních službách, stojí v usnesení rady.

Zdravotnické výkony, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, by podle rady měly být definovány v příloze zákona a měly by být ohodnoceny všemi zdravotními pojišťovnami stejně.

Před transformací nemocnic by měl být nejdříve zpracován zákon o neziskových organizacích ve zdravotnictví. "Ten by byl pro zdravotnická zařízení alternativou k akciovým společnostem," uvedla Stehlíková.

Členové rady také schválili usnesení, že nesouhlasí s transformací a privatizací nemocnic a ústavů, které řídí nebo zřizuje ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám