Hlavní obsah

Jména obětí nacismu se vrátila na Národní hřbitov v Terezíně

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEREZÍN

Prvních 115 jmenovek z pryskyřice dnes nalepili na žulové náhrobky na Národním hřbitově pracovníci Památníku Terezín. Na hroby, z nichž zloději v dubnu odcizili více jak osm set bronzových destiček, se ale všechna jména umučených nedostala. Nalepena byla zatím jen část jmenovek, které památník dostal darem, zbývající hroby mají být opraveny co nejdříve.

Foto: Jaroslav Švehla , Právo

Oldřich Helt z terezínského památníku dnes nalepoval na hroby pryskyřicové jmenovky.

Článek

„Opravili jsme hroby v té části hřbitova, kde zítra proběhne hlavní část tryzny,“ řekl ředitel památníku, který byl dnes při lepení jmenovek na hřbitově přítomen.

Přípravám na nedělní tryznu v Terezíně přihlížel také místopředseda vlády pro evropské záležitosti a senátor za Litoměřicko Alexander Vondra. Ten prohlásil, že se vláda bude zabývat legislativní úpravou, která zpřísní výkup barevných kovů. „Tento problém budeme řešit na výjezdním zasedání vlády v Ústeckém kraji,“ prohlásil Vondra.

Destičky vyrobené z pryskyřice a pokryté bronzovým práškem jsou od bronzových originálů téměř k nerozeznání. Ředitel památníku věří, že další zloděje od rabování odradí nový systém, na který přislíbilo Ministerstvo kultury poskytnout potřebné finance. „Kamery by měly hlídat areál Národního hřbitova, ale i další místa, která by mohla zloděje lákat,“ uvedl Munk. Národní hřbitov v současnosti střeží bezpečnostní agentura.

Policisté zadrželi a z krádeže obvinili 29letého Miroslava Daňa z Mostu, ale vzhledem k tomu, že ukradeno bylo 824jmenovek, je pravděpodobné, že měl komplice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám