Hlavní obsah

Terezínský hřbitov se do tryzny nepodaří opravit celý

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEREZÍN

Hroby na terezínském Národním hřbitově, poškozené zloději kovů při dubnovém rabováním destiček se jmény obětí, budou do nedělní tryzny opraveny jen zčásti. Destičky z pryskyřice a bronzového prášku, zdařilé kopie zcizených bronzových tabulek, přimontují zaměstnanci Památníku Terezín na žulové náhrobky během soboty.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Opraveny budou přednostně hroby, které se nacházejí poblíž dění tryzny.

Článek

"Stihneme to. Zatím bylo vyrobeno jen několik desítek kusů cedulek, přesný počet nevím. Podle jmen budou připevněny na hroby, ze kterých byly zcizeny originály. Mělo by jít vesměs o náhrobky, které se nacházejí poblíž hlavního dění tryzny, aby pieta nepostrádala důstojnost,“ řekl včera Právu ředitel památníku Jiří Munk.

Původní předpoklad vedení památníku, že se podaří hroby opravit do nedělní tryzny, byl podle Munka příliš optimistický. Reálné podle něho je, že celý hřbitov bude opraven až po letních prázdninách.

Destičky dostane památník jako dar

Umělohmotné destičky vznikají v pražské restaurátorské firmě. Protože každá z nich je originál, je jejich výroba časově i finančně náročná. Památník je ale dostane od výrobce jako dar. "Zaplatíme jen materiál na jejich výrobu,“ uvedl Munk.

Potvrdil, že ministerstvo kultury uvolní ze svého rozpočtu přibližně dva milióny korun na kamerový systém, který by měl zabránit případným dalším krádežím kovů v rozlehlém areálu.

Kamery by do budoucna měly monitorovat dění nejen na Národním hřbitově, ale i na Židovském hřbitově, v okolí pomníku na břehu Ohře a též Krematorium Richard v Litoměřicích. Vedení památníku už vybralo firmu, která bezpečnostní systém dodá a nainstaluje.

"Záměr musí nyní posoudit památkáři. Systém by měl být určitě spuštěn do konce roku,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar. Připomněl, že další peníze resort mimořádně uvolnil na současnou ostrahu památníku, kterou zajišťuje bezpečnostní agentura. "Během týdne může památník začít čerpat 1,8 miliónu korun na dosavadní způsob zabezpečení,“ poznamenal.

Pátrání po komplicovi pokračuje

Zloději ukradli z hrobů na Národním hřbitově ve dvou vlnách 824 jmenovek. Část z nich našla policie ve sběrně v Nehasicích na Lounsku. Všechny byly rozbité. Policisté následně zadrželi a z krádeže obvinili 29letého Miroslava Daňa z Mostu.

Vzhledem k množství ukradeného materiálu je však pravděpodobné, že měl komplice. Podle litoměřické policejní mluvčí Aleny Romové nadále platí informační embargo uvalené na případ, který policisté stále vyšetřují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám