Hlavní obsah

Filip na sjezdu KSČM: Zelení jsou "užiteční idioti pravice"

Právo, Novinky, jov, gö, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Šéf KSČM Vojtěch Filip v sobotu dopoledne oficiálně zahájil sjezd své strany v Hradci Králové. V úvodním projevu ostře kritizoval současnou vládu, o zelených prohlásil, že se stali "užitečnými idioty pravice". Ostrým slovům neunikla ani ČSSD, která prý pravici slouží k pohodlnému vládnutí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Komunisty čeká mimo jiné volba nového vedení, očekává se, že dosavadní předseda Vojtěch Filip funkci obhájí. Komunisté si na sjezdu odhlasovali, že místopředsedy bude i nadále volit ústřední výbor a nikoliv delegáti. "Věřím, že naše jednání bude konstruktivní a korektní," uvedl při zahájení Filip.

Filip se pustil do zelených i do ČSSD

Ve svém projevu na úvod sjezdu Filip kritizoval současnou vládu. Stupňují se podle něj symptomy politické, kulturní, ekonomické a mravní krize. Ostře se pustil do zelených.

"Zelení se zpronevěřili svému poslání. Místo zeleného programu plní program modrý,“ řekl na jejich adresu. "Začali sloužit jako užiteční idioti pravice,“ prohlásil dokonce.

Filip nenechal nit suchou ani na ČSSD. "Také ráda poslouží pravici k pohodlnému vládnutí,“ uvedl s odkazem na přeběhlíky. Opřel se do sociálních demokratů za to, že podporují vysílání vojáků do zahraničí. Podle lídra KSČM jsou si ale s ČSSD souzení ke spolupráci, mají společnou odpovědnost na levici. "Není to odpovědnost za avantýry vedení sociální demokracie,“ zdůraznil ovšem.

"Zůstává jen blbá nálada, moc žije ve strachu," prohlásil Filip k současné politické situaci, aby vzápětí ohlásil vysoké cíle komunistů: "Zvýšíme své ambice a staneme se štikou politické scény.“

Filip odmítl americký radar na českém území, vysílání vojáků do Afghánistánu a Iráku a samostatnost Kosova. "Tady nesmíme pochybit,“ dodal. 

Filip dostal prapor zakázaného KSM

Člen zakázaného Komunistického svazu mládeže (KSM) Lukáš Kollarčík si připravil pro Filipa dárek. Přímo na jednání sjezdu se mu pokusil předat prapor této organizace, kterou rozpustil soud. Rudou vlajku kromě názvu KSM zdobí srp a kladivo. Filip ale nebyl v sále, dorazil o chvíli později. Pak za prapor poděkoval.

Grospič nechce "nekomunistické hry“

Filipův rival v souboji o předsednický post Stanislav Grospič se na sjezdu podle očekávání pustil do současného vedení strany.

"Poklesla důsledná opozičnost,“ prohlásil. Kritizoval, že KSČM klesl počet hlasů ve volbách. Prohlásil, že mu vadí směřování strany k manažerskému řízení v situaci, kdy jí klesá počet členů. "KSČM nemůže být stranou volební, musí být stranou masovou,“ řekl.

:. Poslanec Stanislav Grospič (vlevo) a europoslanec Miloslav Ransdorf se utkají se současným lídrem komunistů Vojtěchem Filipem o post předsedy KSČM. O křeslo usiluje i poslankyně Soňa Marková, někdejší předseda Miloslav Grebeníček klání vzdal.foto: Právo/Milan Malíček

Upozornil na to, že komunisté nenaplnili svůj program schválený předchozím sjezdem. "Nenaplnění programu Naděje je velmi nepříjemné pro všechny členy strany,“ prohlásil. Grospič se pustil i do místopředsedy strany Jiřího Dolejše. Toho obvinil, že připouští sloučení KSČM s ČSSD. "To jsou nebezpečné, nekomunistické hry,“ řekl.

Předsedové jiných stran nedorazili, Filip přivítal "naši Jiřinku"

Sjezd začal za účasti zhruba tří stovek komunistických delegátů sborovým zpěvem české hymny a vítáním hostů. Mezi hosty jsou například šéfové odborů Milan Štěch a Bohumír Dufek. Miroslav Grebeníček, který současného předsedu kritizuje, na sjezd nedorazil. Filip přivítal také herečku, "naši Jiřinku Švorcovou".

Připomněl naopak, že pozvání nepřijali předsedové ostatních parlamentních stran ani prezident Václav Klaus. Do Hradce Králové ale podle Filipa dorazili zástupci mnoha zahraničních komunistických stran, například té z Ruska, Běloruska, Francie a Brazílie.

Komunisté nenechali nic náhodě a nachystali na sjezd přísná bezpečnostní opatření. Všechny vchody do hradeckého Kongresového centra Aldis hlídá bezpečnostní služba, která nekompromisně vyžaduje po příchozích prokázat totožnost, například novinářským průkazem. Po úspěšném absolvování kontroly vítala po ránu delegáty živá hudba, kytara a flétna se ozývaly po celém kongresovém centru.

Jeden z delgátů si na sjezdu stěžoval, že na něj nebyli vpuštěni pracovníci zakázaného Komunistického svazu mládeže. Kritizoval kvůli tomu mluvčí strany Moniku Hoření. "Nejsou to novináři v pravém slova smyslu," řekla Právu Hoření.

Na úvod neprošel návrh, aby bylo jednání uzavřené pro média.

Před Aldisem protestovali nacionalisté

Jednací sál, v němž komunisté zasedají, je opatřen hesly "Stop reformám, které škodí nám všem", a "S lidmi pro lidi".

"Komunismus není názor, komunismus je zločin" a "komunismus terorismus nacismus" hlásaly naopak transparenty, s nimiž poblíž kongresového centra Aldis postávalo několik nacionalistů z Národní strany. Svou akci nazvali "tichý protest proti rudým zrůdám". Přicházející delegáti si jich nevšímali.

Původně chtěli transparenty umístit přímo před vchodem do budovy, ochranná služba je však upozornila, že prostranství má pronajaté KSČM. Nacionalisté uposlechli a bez větších protestů se přesunuli mimo uzavřený prostor.

"Nechceme konflikty, stačí nám vyjádření protestu alespoň touto symbolickou formou,“ řekl předseda místní organizace Národní strany Radim Panenka. Protest skončil bez incidentů zhruba po půl hodině.

:. Členové Národní strany s transparenty u hradeckého Aldisufoto: Právo/Jiří Bednář

Kdo dorazil na sjezd KSČM

Na VII. sjezd KSČM do Hradce Králové přijelo 275 delegátů, z toho je 213 mužů a pouze 62 žen.

Věkový průměr je 55 let. Nejmladšímu delegátovi je 22 let.

Z přítomných vstoupilo do KSČM po roce 1990 pouhých 36 lidí.

Přijelo 121 hostů, z toho 47 zahraničních. Novinářů je 75.

Sjezd třetí nejsilnější politické strany v zemi čeká během soboty a neděle mimo jiné schvalování ideového a programového dokumentu, který má voliče přesvědčit, aby dali své hlasy právě jim. KSČM se stále hlásí ke svým strategickým cílům: socialismu a komunismu. V minulých sněmovních volbách ztratila tato strana oproti předešlému volebnímu období 15 poslaneckých mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám