Hlavní obsah

Paroubek pobavil Béma tvrzením, že primátor míří do vlády

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov

Předseda ČSSD Jiří Paroubek tvrdí, že premiér Mirek Topolánek (ODS) chystá výměnu některých ministrů. Má prý oslovit s výzvou k účasti v kabinetu pražského primátora Pavla Béma (ODS). „Nevím, kam na to pan Paroubek chodí,“ odmítl ale Paroubkovy výroky ministr práce Petr Nečas (ODS).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Paroubek na páteční tiskové konferenci uvedl, že jeho strana má "určité ohlasy z ODS“, že premiér Mirek Topolánek chystá změny ve svém kabinetu.

"Máme určité ohlasy z ODS a já ty věci považuji za velmi logické, že pan Topolánek připravuje na konec června nebo na začátek září významné změny ve vládě,“ řekl.

"Jak jsem se dozvěděl z důvěryhodných zdrojů, pan Topolánek se chystá dát nabídku účasti ve vládě panu Bémovi,“ doplnil šéf největší opoziční strany.

Bém: Praha je pro mě prioritou

"Vidím, že si Jiří Paroubek stává expertem už i na vnitrostranické poměry v ODS. Blahopřeji," reagoval pobaveně pro Novinky primátor Bém.

"Jako člen nejužšího vedení strany takovou věc slyším poprvé. Za mě osobně: jsem primátorem krásného města, které má kromě předností také mnoho infrastrukturních problémů. Ty vyřeším, to je pro mě priorita," řekl Novinkám Bém s tím, že nemá ve zvyku odcházet od rozdělané práce.

"Nevím, kam na to pan Paroubek chodí,“ odmítl slova předsedy ČSSD ministr práce a sociálních věcí a místopředseda ODS Petr Nečas.

"Zatím žádné konkrétní změny, věci tohoto typu ani mezi čtyřma očima ani na jednom z grémií nepadaly. Pan premiér na začátku funkčního období řekl, že samozřejmě k nějakým změnám v průběhu může docházet, to je fakt, ale žádné konkrétní věci zatím nepadají a vůbec ne takové termíny. Myslím si, že je to čirá fantazie pana Paroubka,“ řekl Novinkám šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Čtyři ministři?

Paroubek by osobně nejraději viděl, kdyby z vlády odešli ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (oba ODS). "Doufáme, že vymete tohoto novodobého Viktora Koženého,“ uvedl pak stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath na adresu Julínka.

"Je to pro mne téměř vyznamenání. S panem Paroubkem bych tedy ve vládě rozhodně neseděl,“ řekl k tomu Nečas.

Podle Paroubka se změnami v kabinetu budou snažit občanští demokraté "zastavit trendy ve veřejném mínění“, které podle něj nejsou ODS nakloněny. Jeden z vysoce postavených sociálních demokratů pak Právu sdělil, že podle jejich informací se chystá Topolánek vyměnit čtyři ministry, mezi nimi právě Julínka.

Reklama

Výběr článků

Načítám