Hlavní obsah

Pronásledování by se mohlo do roka stát trestným činem

Právo, lh
PRAHA

Hodnotit nebezpečné pronásledování jako trestný čin navrhla v pátek kabinetu Mirka Topolánka (ODS) Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. Podle ministryně Džamily Stehlíkové (SZ) by se mohl tzv. stalking stát trestným činem už do roka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně Džamila Stehlíková (SZ)

Článek

"Rok je doba, kdy by celý návrh mohl projít vládou i Parlamentem. Rychleji to asi nepůjde, ač bych si to přála,“ řekla Stehlíková. Vláda by se měla návrhem zabývat v příštích týdnech, konkrétní datum ještě stanovené není. Podle ministryně by měly být stíhané aktivity lidí, kteří jsou schopní vyhlédnuté oběti systematicky zničit soukromí i profesionální život.

Činí tak například zasíláním desítek SMS zpráv nebo e-mailů denně, telefonováním, postáváním před domem oběti, jejím pronásledováním při nákupech, cestě do práce, propíchávání pneumatik u vozidel, hrubými urážkami a podobně. V nejtragičtějších případech končí případy i vraždou.

V okolních zemích se stalking trestá 

"Nenavrhujeme pro pachatele konkrétní výši trestů. To necháme na ministerstvu spravedlnosti, kde se věc řeší už několik let a existuje tam řada kvalitních návrhů,“ řekla Stehlíková s tím, že stalking je trestným činem už v jiných státech, včetně Německa a Rakouska. Upozornila, že se na systematické šikanování v ČR pohlíží většinou jako na přestupek, za nějž padají minimální tresty.

"Oběť trpí často roky a nemá kam uniknout. Chybí nám komplexní pohled na celou situaci, což by měl zákon řešit. Jeho přípravu ale nelze uspěchat,“ uvedla. Odvolala se přitom na problémy v některých státech, kde se již stalking trestá. Zákon je tam ale také zneužíván, například proti novinářům, kteří čekají před domem vyhlédnuté osobnosti. "My takto omezovat svobodu slova nechceme,“ uzavřela Stehlíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám