Hlavní obsah

Schwarzenberg si na Čunkovy finance najal americké detektivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si na prověrku původu majetku vicepremiéra a lidoveckého předsedy Jiřího Čunka najal americkou detektivní kancelář Kroll. Pokud audit této největší světové detektivní kanceláře Čunkovy rodinné finance neobjasní, Schwarzenberg na protest odejde z vlády, napsaly Hospodářské noviny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenberg se s Čunkem na auditu dohodl už začátkem dubna. Jak bude audit vypadat a kdo ho provede, dosud tajil. Zaplatí ho ze svých peněz. Sazby Krollu jdou v podobných případech podle deníku do milionů korun.

Schwarzenbergovu zakázku potvrdil i šéf evropské pobočky Krollu Tommy Helsby, který bude mít případ osobně na starosti. Připustil, že je velmi neobvyklé, aby ministr nechal vyšetřovat vicepremiéra, a ten aby souhlasil, že bude spolupracovat. Jiří Čunek v dubnu slíbil, že auditorům vyjde plně vstříc. Nynější informaci o detektivní kanceláři Kroll nicméně nechtěl komentovat.

Šéf lidovců opustil loni v listopadu vládní funkce kvůli obvinění z korupce. Když jej žalobci očistili, křesťanští demokraté svého lídra znovu do koaličního kabinetu nominovali. Narazili ale na odpor zelených a zvláště jejich ministra zahraničí Schwarzenberga, který kvůli Čunkově návratu hrozil odstoupením.

Nakonec se v dubnu předsedové koaličních stran s šéfem české diplomacie dohodli na tom, že se Čunek do kabinetu vrátí. A to pod podmínkou, že finance staronového místopředsedy vlády do července prověří auditorská firma, kterou vybere a zaplatí Schwarzenberg.

Detektivní kancelář Kroll vznikla před 35 lety v USA. Dnes má pobočky v 65 státech a pracuje pro ni 300 expertů. V minulosti vyšetřovala například iráckého prezidenta Saddáma Husajna nebo českého finančníka Viktora Koženého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám