Hlavní obsah

Topolánkova vláda zahájí po vzoru ČSSD výjezdní zasedání

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři Topolánkovy vlády se rozhodli vytáhnout paty z pražské Strakovy akademie a přiblížit se lidem. Právě proto premiér naplánoval středeční dvoudenní výjezdní zasedání kabinetu do Teplic. A následovat by měla další.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vláda bude zasedat mimo Prahu. Na snímku premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer (oba ODS)

Článek

Podobná výjezdní zasedání přitom před parlamentními volbami v roce 2006 pořádala už vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). 

Politici ODS popírají, že cestování souvisí se začínající kampaní před krajskými volbami a že ministři budou dělat stranickou kampaň za státní peníze. Tedy to, co v minulých obdobích vyčítali soc. demokratům.

„S kampaní to nesouvisí, vždyť se ani neví, kdy krajské volby přesně budou,“ řekl Právu vicepremiér Petr Nečas (ODS). První Topolánkův zástupce Jiří Čunek (KDU-ČSL) však připustil, že tato souvislost existuje. „Všechno souvisí se vším. Předpokládám, že těch výjezdů bude více,“ dodal.

Proč Teplice? Nikdo neví

Vicepremiéři ale netuší, proč pojedou na sever do lázní. „Teplice zvolil pan premiér z důvodu, který ví on sám, já ho neznám,“ tvrdí Čunek ve shodě s Nečasem.

Odpověď nabídl teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera (ODS). Podle něj si vláda uvědomuje dluh k severním Čechám. Připustil, že peníze regionu už slíbila Zemanova vláda.

Podle někdejšího ministra Zdeňka Škromacha (ČSSD) má jednání vlády v regionech smysl, avšak pokud je aspoň zčásti věnováno kraji a přinese mu kromě nových nápadů i finanční vzpruhu. „To byl také hlavní důvod, proč soc. dem. začala s výjezdními zasedáními,“ řekl.

Podle oficiálního programu vlády však mají ministři v Teplicích probírat běžnou agendu. Proto je soc. dem. podezřívají, že jde o volební kampaň za státní peníze. „Tomu podezření se Topolánek nemůže vyhnout, tím spíš, že za dva roky vyjeli ministři pouze jednou, kvůli radaru do Brd,“ míní exministr zdravotnictví David Rath. Také on je přesvědčen o užitečnosti výjezdů, ale do regionů, kde jsou problémy.

Škromach: Julínek jako alegorický vůz

Souvislost s kampaní popřel i Kubera. Uvedl ale, že ministři mají na úterý vlastní program, měli by navštívit stranické organizace i lidi z jejich resortů. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se má sejít např. se zdravotníky, Čunek se starosty kvůli eurofondům.

„Před volbami je určitě dobré, když přivezou Julínka jako alegorický vůz a díky jeho popularitě budou mít úspěch zaručený,“ tvrdí Škromach.

Ministři budou ubytováni ve čtyřhvězdičkovém hotelu Prince de Ligne. Ubytování stojí od 1900 za jednolůžkový pokoj až po 5000 Kč za prezidentské apartmá.

Hotel patří podnikatelům z bývalého Sovětského svazu. Podle místních je i proto místem obchodních jednání rusky mluvících občanů, nejen obchodníků, ale i představitelů tamní pravoslavné církve, která má v místě silné postavení.

Proto se šušká, že místo i hotel pro jednání vlády vybral ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), který je členem pravoslavné církve a byl pasován rytířem pravoslavného Řádu sv. Konstantina a Heleny a v Teplicích má bydliště.

Majitelkou hotelu je Ruska Oxana Zubitská a jednatelem Ukrajinec Olexandr Antonenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám