Hlavní obsah

Grebeníček vyčetl Filipovi volební neúspěch, otrávenost a pletichy

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Atmosféru pár dní před víkendovým sjezdem v Hradci Králové čeří někdejší šéf komunistů Miroslav Grebeníček. Svého nástupce Vojtěcha Filipa nabádá, aby stejně jako on už nekandidoval. Vyčetl mu volební neúspěch, osobní ambice i pletichy a otrávenost komunistů ze „svérázných praktik“ současného vedení.

Článek

„Jasně řekni, za koho mluvíš a o co ti konkrétně jde,“ vyzval svého předchůdce Filip.

Zatímco na minulém sjezdu před čtyřmi lety Grebeníček v boji o předsedu zvítězil nad Filipem o 30 hlasů a mluvil o něm jako o „korunním princi“, poté, co sám pro neshody ve vedení strany po více než roce odstoupil, kritikou svého nástupce nešetří. Nyní Grebeníček odmítl jeho pozvání na sjezd.

Někdejší předseda tento týden v dopise spolustraníkům napsal, že ve vrcholových funkcích jsou „charakterově narušené, nevýkonné a opotřebované“ osobnosti a že je nyní třeba dát šanci „schopným, odborně připraveným a lidsky kvalitním lidem“.

Filip zase vmetl Grebeníčkovi, že je jediný z jejich 35 europoslanců, poslanců a senátorů, který se odmítl zúčastnit sjezdu, což nesvědčí o jeho „morální odpovědnosti a lidské slušnosti“.

Straníků ubývá

I když je KSČM stále třetí nejsilnější parlamentní stranou, potýká se s rapidním poklesem členské základny. Nyní je registrováno 77 115 členů, což je od minulého sjezdu téměř o 24 tisíc méně. Do KSČM vstupuje ročně 500 až 600 lidí, průměrný věk je ale sedmdesát let. Důchodci tvoří 67 procent základny, dělníci necelých 15 procent. Jen necelé procento je mladších 30 let. Komunisté přiznávají, že mezi nimi nejsou prakticky žádní studenti.

O nejvyšší funkci se budou ucházet čtyři kandidáti. Favoritem je Filip, který získal nejvíce nominací. Utkají se s ním poslanci Stanislav Grospič a Soňa Marková i europoslanec a bývalý místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf. Ti se budou případně ucházet o místopředsednické posty. Grebeníček nominaci vzdal s tím, že šanci mají dostat mladší.

Dvacet funkcionářů se bude ucházet o místopředsednické funkce. Obhajovat chtějí všichni současní, tedy Jiří Dolejš, Karel Klimša, Čeněk Milota i Jana Bystřická. Novými kandidáty jsou mj. bývalý místopředseda Václav Exner, předlistopadový prezident Mezinárodního svazu studentstva, podnikatel Josef Skála, šéfka pražských komunistů Marta Semelová, poslankyně Marta Bayerová, europoslanec Jiří Maštálka, šéf pražských zastupitelů František Hoffman, bývalá mluvčí KSČM Věra Žežulková či krajský instruktor Vladimír Sácký.

Strategickým cílem komunistů je v ideových a programových dokumentech odstranění kapitalismu a nahrazení sociálně spravedlivou společností. Sjezd by měl podle Filipa dát jasný signál, že si udrželi po roce 1989 „radikální levicový program“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám