Hlavní obsah

Liška dal za nábor devíti úředníků skoro milión

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přesně jeden milión sto tisíc korun získala od ministerstva školství, jemuž šéfuje Ondřej Liška (SZ), českobudějovická personální agentura Fides Populi. Za tuto sumu měla úřadu zajistit 20 potenciálních zaměstnanců. Z těch ale nakonec nastoupilo do pracovního poměru jen devět.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

„Naším úkolem bylo doporučit k přijetí dvacet odborných kandidátů na pozice projektový manažer, finanční manažer, odborný referent a interní auditor. Ministerstvo chtělo tímto náborem posílit organizační složky ve skupině, která zajišťuje čerpání unijních peněz z Bruselu pro české školství,“ řekla Právu Lenka Coufalová z agentury Fides Populi s tím, že částku 1,1 miliónu korun skutečně obdrželi.

Podle informací Práva z 20 lidí, které agentura doporučila, jich ministerstvo vybralo k nástupu 11. Z toho dva nenastoupili. To potvrzuje i Coufalová s tím, že do konečného výběru na ministerstvu již nebylo v kompetenci agentury zasahovat.

Klíčové místo neobsazeno

„Vzhledem k vysokým požadavkům na administrativní kapacity byl zvolen výběr uchazečů prostřednictvím personální agentury. O formě výběru zaměstnanců bylo rozhodnuto bývalým vedení ministerstva na podzim loňského roku,“ řekl Právu Roman Hvězda, vrchní ředitel Liškova kabinetu.

Podle Jany Skalové ze spol. LMC, jež provozuje portály pracovních příležitostí, zhruba 60 procent orgánů státní správy využívá personální agentury. „Je to běžné,“ řekla Právu Skalová. A proč zrovna ministerstvo školství sází na agentury a nevyužívá vlastní personální odbor? Zřejmě proto, že ten nefunguje. Jeho neadekvátní účast v procesu vyhledávání a náboru nových zaměstnanců kritizoval cvičný audit, který na školství provedla firma Ernst & Young Audit & Advisory v rámci projektu ministerstva financí názvu Posílení veřejné vnitřní finanční kontroly.

Výsledky, zveřejněné koncem února, má Právo k dispozici. Audit kritizuje kromě personálního odboru i nedostatky ve vzdělávání zaměstnanců, neexistenci systému pro zjišťování důvodů odchodu pracovníků z úřadu či třeba absenci objektivního hodnocení výkonu úředníků. Řešením tristní situace má být i nový příkaz ministra Lišky.

„Ten ale proces přijímání zaměstnanců opět velmi zpomalí. Tří či pětikolové přijímací řízení může kvalitní uchazeče odradit,“ řekl Právu úředník resortu, který si nepřál být jmenován.

Skupina, která má na starosti čerpání miliard z eurofondů, tak stále zůstává personálně nezabezpečena. Zůstává zejména neobsazeno místo ředitele operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Tento kontroverzní program, který Brusel Česku dosud jako jediný neschválil, má české vědě v příštích pěti letech zajistit z fondů asi 52 miliard korun.

Kvůli jeho váznoucí přípravě odstoupila loni ministryně Dana Kuchtová (SZ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám