Hlavní obsah

Smlouva o radaru: ČR může dostat přednostní ochranu při útoku

PRAHA
Aktualizováno

Hlavní česko-americká smlouva o radaru počítá s tím, že se Češi budou moci podílet na tvorbě tzv. prováděcích plánů při případném raketovém útoku na Evropu. To znamená, že si budou moci například prosadit, aby v případě útoku několika raket na Evropu byla Česká republika chráněna přednostně. Ze smlouvy také vyplývá, že radar má střežit i česká vojenská policie.

Článek

"Neznamená to automaticky, že by Česká republika měla automaticky přednostní ochranu, ale právě účastí na tvorbě prováděcích plánů může ovlivnit procesy, které se spustí v případě nepřátelského útoku," sdělila Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

V praxi to znamená, že když na Evropu poletí například 11 raket, ale k dispozici bude pouze 10 antiraket, budou mít Češi možnost prosadit, aby byla sestřelena právě raketa mířící na Českou republiku.

Radarovou základnu má střežit i česká vojenská policie

Ze slmouvy mezi ČR a USA o umístění radaru rovněž vyplývá, že Česká republika bude odpovídat za zajištění vnější bezpečnosti radarové základny, na starosti to bude mít vojenská policie české armády. Spojené státy budou odpovídat za vnitřní bezpečnost a pořádek na základně. Samotný radar budou střežit američtí vojáci.

Američané se ve smlouvě přímo zavazují chránit a bránit Česko před možným útokem balistickými raketami, což je podle české diplomacie výjimečná dvoustranná bezpečnostní záruka. Smlouvu o výstavbě radaru musí schválit český parlament.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám