Hlavní obsah

Vláda chce z úředníků běžné zaměstnance, služební zákon opět odložila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda na středečním jednání schválila další odklad účinnosti nového zákona o státní službě. Ten měl od počátku roku 2009 přinést výhody desetitisícům státních úředníků. Potvrzují se tak informace Práva, že ODS už s touto normou vůbec nepočítá.

Článek

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) již loni oznámil, že chce tuto normu, schválenou již v roce 2002, do roku 2009 nahradit novým zákonem, v němž už nepočítá s velkými privilegii pro státní úředníky. Plánuje pro ně postavení zaměstnanců, jimž pravidla určuje především Zákoník práce, kde takové jistoty nejsou.

Topolánek: úředníky je třeba nejen dobře platit, ale někdy i propustit

Zákon o státní službě vláda odložila již počtvrté, celkem o osm let. Podle předkládací zprávy by bylo zbytečné přijímat novelu, když se již pracuje na úplně novém zákoně. Langer v pondělí řekl, že nový zákon by měl zavést jednotnou úpravu pro státní úředníky na všech úrovních.

Premiér Mirek Topolánek již dříve k zákonu uvedl, že pro vedoucí funkce musí platit manažerský princip, který umožní vrcholné státní úředníky nejen dobře zaplatit a udržet, ale v případě potřeby i propustit.

Zrušením zákona o státní službě by úředníci ministerstev a dalších ústředních orgánů a správních úřadů přišli například o slibovanou jistotu platového postupu podle kariérního řádu, příspěvek k důchodu, ochranu před politickými vlivy či odbytné při propuštění z organizačních nebo úsporných důvodů až do výše ročního platu.

Podle ministerstva vnitra se předloha připravovaného nového zákona opírá jak o koaliční smlouvu, tak i o programové prohlášení vlády. Již tyto dokumenty si prý stanovily za cíl určit hranice mezi politicky obsazenými a úřednickými místy ve státní správě a samosprávě a zajistit odpolitizování a profesionalizaci veřejné správy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám