Hlavní obsah

Vláda odmítla referendum k americkému radaru

Novinky, jov
PRAHA

Kabinet na svém středečním zasedání odmítl návrh poslanců KSČM na vypsání jednorázového referenda, ve kterém by lidé rozhodli o výstavbě radaru protiraketové obrany USA. Ten by měl stát v Brdech.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Komunisté požadují jednorázové referendum k radaru především proto, že je proti jeho výstavbě většina obyvatel České republiky. Zařízení podle nich také zasahuje do bezpečnostní situace v zemi a její suverenity.

„Od vlády jsme nečekali nic jiného. Klestí si cestu k radaru za každou cenu a referendum k tomuto zařízení, vzhledem k názorům veřejnosti, by pro ni bylo nepříjemnou komplikací,“ řekl Novinkám k odmítavému stanovisku vlády jeden z předkladatelů návrhu, šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Lze předpokládat, že referendum k radaru neschválí také poslanci. ODS, která s lidovým hlasováním v této otázce nesouhlasí, má dostatek hlasů, aby příslušný ústavní zákon zablokovala ve Sněmovně. K jeho schválení je totiž potřeba 120 hlasů. O umístění radaru tak s největší pravděpodobností budou nakonec rozhodovat výhradně poslanci a senátoři.

Vládní koalici přitom čekají horké chvilky, v současnosti nemá ve Sněmovně dostatek hlasů pro schválení příslušných smluv. „Stačí se podívat do dnešních médií a zjistíte, že vláda nemá v Poslanecké sněmovně většinu pro ratifikaci smlouvy o radaru,“ vyjádřil se skepticky v on-line chatu na Novinkách rebel ODS Vlastimil Tlustý.

Proti radaru se kromě KSČM postavila také ČSSD. Ta se například minulý týden neúspěšně pokusila ve Sněmovně usnesením zavázat vládu, aby jednání s USA o radaru přerušila do doby, než bude jasné, že zařízení bude součástí systému NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám