Hlavní obsah

ÚS odročil jednání o kauze Kubice na červen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Ústavní soud ve středu odročil jednání o stížnosti poslance Jiřího Paroubka na Policii ČR a na Městské státní zastupitelství v Praze týkajícího se tzv. Kubiceho zprávy na 18. červen. Paroubek si u soudu stěžuje na postup policie.

Článek

Paroubek má celodenní program v Brně, přesto se soudu se neúčastní. Nechal se zastoupit advokátem. Přítomni nebyli ani představitelé policie a pražského státního zastupitelství.

Předseda ČSSD napadl postup policie, která mu odmítla dát nahlédnout do spisu týkajícího se tzv. Kubiceho zprávy s tím, že není poškozeným. Podobné stanovisko zaujalo také Městské státní zastupitelství.

Paroubek je však toho názoru, že Kubiceho zpráva ho poškodila jako občana. Proto považuje za nepochybné, že mu v této kauze trestného činu ohrožení utajované informace pozice poškozeného přísluší a že měl právo nahlédnout do spisu.

Paroubek se ve stížnosti konkrétně obrátil proti policejnímu Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, jehož pracovníci politika nenechali prohlédnout spis. Právní nárok na prostudování dokumentace mají lidé, kteří v konkrétním případě figurují jako poškození. Paroubek míní, že ho únik zprávy poškodil "jako bezúhonného občana, manžela, otce i předního politika". Na postup policie si Paroubek stěžoval také u Městského státního zastupitelství, ale zastání tam nenašel.

Dvě pokuty

Informace z takzvané Kubiceho zprávy se dostaly do médií několik dní před parlamentními volbami v roce 2006. Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice v ní tvrdil, že tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Upozorňoval také na údajné prorůstání organizovaného zločinu do vládních struktur.

Zprávu Kubice přinesl na zasedání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Přestože poslanci s Kubicem projednávali dokumenty v utajovaném režimu, choulostivé informace unikly na veřejnost.

Podle žalobců nespáchal nikdo v souvislosti s únikem zprávy trestný čin. Věc převzal Národní bezpečnostní úřad v přestupkovém řízení. Loni v říjnu uložil pokutu 9000 korun nynějšímu ministrovi vnitra Ivanu Langrovi (ODS). V době, kdy se výbor Kubiceho zprávou zabýval, byl řadovým opozičním poslancem. Podle svých slov odešel na několik minut na toaletu a zprávu nechal na stole. Přítomní lidé si tak mohli zkopírovat část materiálu.

Pokutu 25 000 korun dostal lidovecký poslanec Pavel Severa. Během přestávky mimořádné schůze výboru odešel z jednání a výtisk vysoce utajované zprávy nechal na stole. Úřad při vyšetřování zjistil, že k úniku informací byl zneužit právě tento fascikl.

Reklama

Výběr článků

Načítám