Hlavní obsah

KSČM hrozí kvůli domu penále 290 miliónů korun

– PARAHA
Právo,

Problémy komunistů s jejich pražskou centrálou neberou konce. Nedaří se jim totiž dohodnout na mimosoudním vyrovnání s italskou firmou Poste Re, které původně smluvně slíbili budovu v ulici Politických vězňů prodat, ale pak si kontrakt rozmysleli.

Článek

„Celý případ ale zatím není ukončen v důsledku snahy žalující strany uplatnit proti KSČM penalizaci ve výši 290 miliónů korun,“ uvádí se ve zprávě o činnosti strany, předkládané VII. sjezdu KSČM. Ten se koná o víkendu v Hradci Králové.

Loni v lednu soud rozhodl, že komunisté musejí budovu italské firmě prodat za 405 miliónů Kč. Za získané peníze chtělo vedení KSČM dostavět rozestavený objekt ve Vysočanech. Když z transakce sešlo, muselo za to zaplatit stavební firmě Skanska 20 miliónů korun.

V listopadu na základě odvolání komunistů pak soud potvrdil vlastnictví budovy KSČM. Firma Poste Re se kvůli tomuto verdiktu odvolala. Městský soud v Praze poté letos v únoru uvalil na budovu předběžné opatření, které zakazuje s touto nemovitostí nakládat. Čeká se na rozsudek Nejvyššího soudu.

Komunisté přiznávají, že se dostávají do finančních potíží. Nižším volebním výsledkem přišli v roce 2006 o více než 90 miliónů korun, přitom náklady na kampaň se jim zdvojnásobily. Navíc rapidně snižující se členská základna neplní stranickou pokladnu. Členské příspěvky loni tvořily necelých 20 procent příjmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám