Hlavní obsah

Čunek zveřejnil usnesení o zastavení svého trestního stíhání

PRAHA
Aktualizováno

Vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek po půlročním váhání nakonec zveřejnil loňské usnesení o zastavení jeho stíhání v údajné korupční kauze. Text, který sepsal jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov 16. listopadu, poskytl Čunek exkluzivně Právu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

Článek

Salichov v něm jmenuje několik důkazů i svědectví, která jej vedla k zastavení stíhání. Jde například o výpověď Hurtovy manželky, jež mimo jiné zcela popírá, že by v době, kdy měla podle policie přinést Čunkovi úplatek, vstoupila do budovy vsetínského městského úřadu.

Navíc peníze, které byly vyzvednuty z účtu H Real, prý byly určeny na zaplacení pozemku jedné ženě a nikoli na úplatek.

Salichov v usnesení rovněž opakovaně zpochybňuje věrohodnost hlavní svědkyně případu Marcely Urbanové. „Nedokázala spolehlivě vysvětlit, proč tuto závažnou skutečnost (informaci o přijetí úplatku) neoznámila ihned v roce 2002, ale učinila tak až koncem října 2006,“ napsal Salichov.

Čunek zveřejnění dlouho odmítal

Čunek zveřejnění dokumentu původně odmítl s tím, že by to mohlo poškodit osoby, které jsou v něm jmenovány a že nemá jejich souhlas. Ovšem poté, co podle jeho slov pokračovalo zpochybňování zastavení jeho stíhání a po opakovaných snahách o politizaci problému přece jen změnil názor.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„V pondělí u soudu bylo mé jméno vláčeno a byl jsem nazván prasákem, který osahává ženské, a chodí na něj spousta anonymů. Proto jsem změnil svůj názor a nakonec se rozhodl, že usnesení o zastavení mého stíhání zveřejním,“ řekl Právu v úterý pozdě večer Čunek. Aby podle svých slov nezpůsobil nikomu, kdo je v usnesení jmenován, problémy, kromě svého všechna ostatní jména začernil.

„Jsem naprosto pobouřen faktem, že vysoká funkcionářka Krajského státního zastupitelství v Ostravě komentovala naprosto hanlivým a dehonestujícím způsobem mou osobu před skončením vyšetřování, jak zaznělo v pondělí v soudní síni. Tím se jednoznačně potvrzuje, že celé vyšetřování na severní Moravě bylo od počátku vedeno snahou podat obžalobu za každou cenu bez ohledu na výsledky vyšetřování,“ kritizoval Čunek domnělé vulgární výroky o „prasákovi“, které měla šéfka ostravských žalobců Zlatuše Andělová na jeho adresu pronést už loni v květnu v Jihlavě před několika justičními představiteli.

Čunek byl loni v únoru obviněn, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmiliónový úplatek od realitní společnosti H Real podnikatele Petra Hurty. Poté, co Vesecká případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy, bylo stíhání v srpnu zastaveno.

Na začátku listopadu Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo, a 7. listopadu podal Čunek demisi. Za dva týdny Salichov Čunkovo stíhání podruhé zastavil. Právě toto usnesení má nyní Právo k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám