Hlavní obsah

Pavel Klener kandiduje za lidovce do Senátu

PRAHA
Aktualizováno

Profesor Pavel Klener kandiduje v podzimních volbách za lidovce do Senátu. O přízeň voličů se bude ucházet ve volebním obvodu Praha 1. Kandidaturu schválil v úterý Celostátní výbor KDU-ČSL.

Článek

„Těší mě, že tak významná osobnost respektovaná odbornou i laickou veřejností se rozhodla kandidovat do Senátu. Pan profesor bude mít maximální podporu naší pražské organizace a pevně věřím, že mandát získá - nedokážu si představit lepšího senátora pro obvod Prahy 1,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL a předseda pražské organizace strany Marián Hošek.

Klener se narodil v roce 1937, je ženatý a má dvě děti. Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. V letech 1988 - 1990 pracoval jako přednosta Onkologické kliniky, od roku 1990 do 15. ledna 2008 byl přednostou 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Od roku 2002 byl ředitelem Ústavu hematologie a krevní transfúze, loni v listopadu byl z funkce odvolán ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS).

Čunek: Nespojujeme zákon o církvích s jinými zákony

Zákonodárci KDU-ČSL nespojují podle vicepremiéra a předsedy strany Jiřího Čunka návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi s hlasováním o jiných vládních návrzích. Na jednání celostátního výboru lidovců nicméně zopakoval, že odklad projednávání sporného zákona ve Sněmovně, za kterým stojí pětice poslanců ODS v čele s Vlastimilem Tlustým, je neplněním úkolu, který si vláda a koalice dala.

"KDU-ČSL samozřejmě tento vládní návrh plně podporuje. I proto věřím, že si náš koaliční partner své problémy vyřeší a že zákon bude projednán a schválen," uvedl Čunek.

ODS by podle něj měla srovnat své řady. Ve středu o církevních restitucích vláda jednat nebude, protože se zasedání nezúčastní premiér Mirek Topolánek, sporem by se ale příští týden měla zabývat takzvaná koaliční devítka, tedy vedení vládních stran.

"Pro KDU-ČSL je důležité narovnání vztahů státu a církví, to znamená vyrovnání se s nimi. Jde o důležitou prioritu pro KDU-ČSL stejně jako pro celou vládu, nicméně není to v žádném případě na hlasování o důvěře vládě či jakékoli spojování se zdravotnickými zákony či případně radarem," řekl Čunek novinářům.

Lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Kasal minulý týden naznačil, že pokud občanští demokraté nebudou podporovat vyrovnání s církvemi, on by zase nemusel zvednout ruku pro vládní záměry ve zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám