Hlavní obsah

Vyšetřete, zda vláda zasahovala do kauzy Čunek, žádá Paroubek

Právo, jov
PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek požaduje, aby orgány činné v trestním řízení neprodleně zahájily vyšetřování, zda nedošlo k politickému nátlaku ze strany vlády včetně premiéra Mirka Topolánka (ODS) v kauze šéfa lidovců Jiřího Čunka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek a předseda poslanců ČSSD Michal Hašek chtějí, aby se vyšetřilo, zda v kauze Čunek nedošlo k politickému nátlaku

Článek

Podle Paroubka je zřejmé, že je důvodné podezření z politického nátlaku, který v kauze Čunek měli společně činit exministr spravedlnosti a poradce premiéra Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Předseda ČSSD proto trvá na tom, že by orgány činné v trestním řízení měly „neprodleně zahájit vyšetřování s cílem zjistit, zda toto jednání nemělo širší základ a zda se na něm nepodílely samy špičky současné vlády včetně Mirka Topolánka“.

Paroubek se opřel i do Vesecké. „Zároveň je nezbytné učinit všechna opatření, aby Renata Vesecká nemohla do skončení vyšetřování jakkoliv jeho průběh ovlivňovat,“ uvedl.

Lídr největší opoziční strany tak reaguje na průběh pondělního projednávání sporu před Krajským soudem v Praze mezi Veseckou, Kučerou, Němcem a stínovou ministryní spravedlnosti za ČSSD Marií Benešovou.

„Včera jsem ty věci sledoval v rozhlase. Překvapila mne gradace těch zpráv. Zejména, když jsem se dozvěděl, že státní zástupkyně Andělová uvedla, že byl na ní činěn politický nátlak. To je věc, která je v právním státě naprosto neobvyklá,“ prohlásil Paroubek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zneužití pravomoci?

Uvedl dokonce, že takové tlaky jsou obvyklé, když dochází k pokusu nastolit autoritativní stát. Paroubek míní, že průběh soudního sporu budí „pochybnosti, zda jednáním alespoň některých žalobců nedošlo ke spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele“.

Chce proto, aby žalobci, kteří se podíleli na vyšetřování kauzy Čunek byli zbaveni v plném rozsahu mlčenlivosti. Nyní jsou Veseckou mlčenlivosti zbaveni jen částečně. „Nechápu to, jak jedná v celé věci nejvyšší státní zástupkyně. To je jako by rozhodčí při fotbalovém utkání řekl jednomu z hráčů, ty nebudeš kopat rohy,“ okomentoval to Paroubek.

ČSSD chce vyšetřovací komisi

O průběhu jednání před soudem debatoval také poslanecký klub ČSSD. „Včera svojí výpovědi někteří státní zástupci, zejména státní zástupkyně Andělová, otevřela Pandořinu skříňku,“ uvedl šéf klubu Michal Hašek.

Hašek oznámil, že sociální demokracie opět navrhne Sněmovně zřízení vyšetřovací komise, která by se zabývala okolnostmi vyšetřování Čunkovy kauzy. „Vyčkáme rozsudku soudce Cepla,“ uvedl k tomu šéf klubu.

„Pokud se toho neujme policie, nezbývá než ustavit parlamentní vyšetřovací komisi,“ dodal. Podle Paroubka je dostatek informací ve veřejných zdrojích, aby mohly orgány činné v trestním řízení začít konat. „Jejich povinností je o tyto věci se starat,“ míní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám