Hlavní obsah

Liška chystá granty pro studenty, školné zatím nebude

PRAHA

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených) chce vládě během několika týdnů předložit návrh, podle něhož by vysokoškolští studenti mohli dostávat od státu studijní granty. Zatím se hovoří o třech tisících na studenta. Ve hře jsou ale i sociální stipendia a spoření na studia. Liška spolu s premiérem Mirkem Topolánkem na tiskové konferenci potvrdili, že zavedení školného v tomto volebním období nechystají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

"Částka (na grant), která padá nejčastěji, se pohybuje kolem tří tisíc korun," uvedl na tiskové konferenci Liška s tím, že by stát dával stejně studujícím jak z chudých, tak z bohatých rodin. 

Ministr uvedl, že návrh úpravy grantů, stipendií a spoření je již "precizně připraven". Jeho úřad nyní jedná s ministerstvem financí o jeho přesné úpravě. Změny by podle Lišky mohly začít platit už příští rok.

Podle premiéra má nový systém financování vysokoškolské vzdělávání zpřístupnit i dětem z "dělnických rodin". Topolánek uvedl, že poměr dětí z rodin vysokoškoláků a dětí z dělnického prostředí je v Česku v porovnání s ostatními vyspělými státy nízký. Zatímco v Česku jen každý sedmý student pochází z dělnického prostředí, například ve Finsku je to každý třetí, upřesnil premiér.

"Peníze půjdou spíš za studentem než za institucí," uvedl Topolánek. Školné označil za mýtus a pouze za motivační doplněk.

Ministr Liška věří, že opozice v parlamentu jeho návrh na studijní granty, stipendia a spoření podpoří. "Já neznám žádný argument, kterým by levicová opozice mohla vystupovat proti tomuto záměru," uvedl Liška.

Do diskuse o Bílé knize, která popisuje reformu, by se měli podle ministra zapojit zaměstnavatelé, akademici, studenti či kraje. Připomínky do koncepčního dokumentu ministerstvo do konce roku zapracuje. Z knihy by pak měl vycházet návrh reformního zákona, který by vláda a parlament měly podle Liškových představ schválit do voleb v roce 2010.

Šklolné až po roce 2010

Koncepční dokument nyní čeká několikaměsíční veřejná diskuse. Topolánek zdůraznil, že myšlenky obsažené v Bílé knize zatím nepředstavují žádná dogmata.

Změny českého vysokého školství by podle něj měly charakterizovat slova otevřenost, flexibilita a konkurence.

Podle Lišky Bílá kniha o terciálním vzdělávání obsahuje daleko důležitější témata, než je prozatím odložené školné.

Individuální školné ovšem prosazuje zejména vládní ODS. Její připravovaná reforma počítá se zavedením horní hranice ročního poplatku za studium na vysoké škole ve výši 30 tisíc korun, což je výše průměrného platu vysokoškoláka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám