Hlavní obsah

KSČM má stejný cíl, kvůli kterému soud zakázal mladé komunisty

Komunistická strana Čech a Moravy má ve sjezdových materiálech stejný politický cíl, kvůli kterému soud zrušil Komunistický svaz mládeže. Je to odstranění kapitalismu a jeho nahrazení socialismem a komunismem.

Článek

O právu změnit společenský systém se píše ve Zprávě ÚV KSČM o činnosti strany v období od VI. do VII. sjezdu KSČM. Rozdíl mezi KSM a KSČM spočívá jenom v tom, jak tohoto cíle dosáhnout.

Zatímco komunistická mládež chce uskutečnit změny společenského systému revolucí, komunisté hovoří o evoluční změně, o jejíž nezbytnosti chtějí přesvědčit většinu společnosti.

Dolejš: Nebojím se slova revoluce

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se neobává, že by požadavek jeho strany vedl k jejímu zákazu. „Jsem naprosto klidný. Být kritický vůči systému a chtít ho nahradit alternativou není protiústavní, protože v Ústavě ČR není napsáno ´kapitalismus na věčné časy´,“ řekl Novinkám.

Podle něj je podstatné, že KSČM chce nahradit současný systém demokratickou cestou. „Na základě opakovaně získávané důvěry občanů. To zdůrazňujeme,“ sdělil Dolejš. Neobává se přitom používat i slova revoluce. „Ani slovo revoluce mne nedráždí, i ta může proběhnout legitimními, demokratickými prostředky. Klidně jej použiji a nemám nejmenší strach, že bych byl za to popotahován,“ prohlásil místopředseda komunistů.

Kvůli čemu soud zakázal KSM
"KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským - a společenských - zavedení socialistické demokracie - podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem.“
Co uvádí KSČM ve sjezdovém dokumentu
"Hlásíme se k právu demokratickou a humánní cestou usilovat o změnu společenského systému jako k základnímu lidskému právu a historické nutnosti." V textu odsuzuje "dosavadní zločiny kapitalismu" a tvrdí, že "svou podstatou a svými formami ohrožuje civilizaci na této planetě a brání rozvoji společnosti i člověka"

Podle Dolejše byl u mladých komunistů problém v tom, že kromě násilného pojetí změny systému prosazovali odstranění soukromého vlastnictví. „My jsme za pluralitu vlastnictví, tedy včetně soukromého. Pouze kritizujeme, že dnes má monopol. Soukromé podnikání by mělo smysl i za socialismu,“ uvedl.

Soud, který zdůvodňoval ukončení činnosti KSM, uvedl, že Česká republika je demokratickým právním státem založeným na úctě k právům a svobodám občanů. Změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je podle ústavy nepřípustná. Cíle a záměry, které obsahoval program KSM, přitom podle soudu směřovaly ke změně celé společnosti "v jejích základních ekonomických podmínkách".

Reklama

Související články

Vnitro rozpustilo Komunistický svaz mládeže

Občanské sdružení Komunistický svaz mládeže (KSM) doplatilo na tu část svého programu, ve které se mladí komunisté hlásí ke snaze nahradit soukromého...

Výběr článků

Načítám