Hlavní obsah

Poplatky u lékaře platí za lidi některé obce

V Česku přibývá obcí, které se rozhodly za některé své občany platit zdravotnické poplatky z radniční kasy. Většinou jen za ty nejmenší a novorozence v porodnicích. Ale někde také za jejich maminky i za své penzisty. V mnoha případech se tak rozhodly radnice s vládou ODS, tedy strany, v jejíž režii se uvalení zdravotnických poplatků na občany odehrálo.

Článek

Tak je tomu například v Kladně s občanskodemokratickým primátorem a kandidátem do Senátu Danem Jiránkem, ale třeba i v Hrádku u Rokycan, kde stojí v čele radnice občanskodemokratický starosta Jaroslav Perlík.

„Někteří výše postavení členové ODS z toho moc nadšení nebyli, ale já mám čisté svědomí a myslím, že jsme udělali dobře,“ řekl Právu Perlík. „Nechápu, proč by se měl někdo zadlužit hned, jak se narodí. S ostatními poplatky souhlasím, maminky ať platí,“ dodal starosta, který si od zmíněného kroku slibuje i stabilizaci mladých rodin v městečku.

Opatření sice schválili radní v dubnu, ale platí zpětně od počátku roku. Za tu dobu v Hrádku přibyla čtyři mimina. Místní verdikt radnice pochopitelně vítají. „Alespoň někdo má v tomhle státě rozum,“ podotkla matka dvou dětí Anna Kasíková.

Obec Vápenná na Jesenicku platí poplatky matkám a dětem v porodnicích, například však také když je matka v rizikovém těhotenství a tráví měsíce v nemocnici, řekl Novinkám starosta Leoš Hannig (KDU-ČSL)

V Žinkovech na jižním Plzeňsku platí radnice poplatky nejen za novorozence, ale i za jejich maminky. „Zdravotnická reforma být musí, ale tohle bylo nerozumně nastavené,“ odůvodnil postup městyse starosta Jiří Pomahač (NK).

„Tady se narodí pět až deset miminek za rok, tak nás to nezruinuje. A snad si tak spíše udržíme mladé v obci,“ dodal Pomahač. Radnice bude hradit i dlouhodobé pobyty v nemocnicích ženám s komplikovaných těhotenstvím nebo dny, které budou muset mimina strávit v inkubátoru.

Chtějí udržet mladé lidi v obci

Proti regulačním poplatkům ve zdravotnictví se postavili v Bozkově na Semilsku. V malé obci se šesti sty obyvateli se rozhodli proplácet novorozencům a jejich matkám úhradu zdravotnických regulačních poplatků za pobyt v porodnici. „S rozhodnutím vlády zásadně nesouhlasím. Poplatky znepříjemňují život především začínajícím rodinám a my si chceme mladé lidi v naší obci udržet, proto jsme se rozhodli i pro tento druh podpory,“ vysvětluje rozhodnutí obecního zastupitelstva starosta Bozkova Stanislav Doubek (nez.).

„V Bozkově se narodí každoročně okolo deseti dětí, takže příspěvky obecní pokladnu příliš nezatíží, ale mladým rodinám pomohou,“ dodal starosta. Poplatky u lékaře hradí za své starobní i invalidní důchodce obecní úřad v Josefově na Sokolovsku. „Pro důchodce je totiž každá koruna dobrá,“ vysvětlil starosta Josefova Ladislav Čížek (KSČM).

Josefov se třemi sty obyvateli tak od začátku roku vyplatil lidem, kteří ukázali stvrzenku od smluvního lékaře, už přibližně dva tisíce korun. „Nyní to bude ještě více, lidé si na radnici chodí zpětně pro poplatky vždy až po určitém období, třeba jednou za tři měsíce,“ poznamenal starosta. Obyvatelé malé vsi tento krok vítají.

„Je to vstřícné gesto ze strany zastupitelstva. Dá se říci, že důchodci jsou dnes v tíživé situaci, a toto je cesta, jak jim život alespoň trochu usnadnit,“ míní Josef Mihalík z Josefova. Zvlášť štědrá je radnice v Podsedicích na Litoměřicku. Poplatky u lékaře platí všem důchodcům nad 60 let, invalidním důchodcům, dětem do 15 let, matkám s novorozenci proplácí poplatky za pobyt v porodnici. Obecní pokladnu to přijde ročně na 75 tisíc korun. Podsedice platí poplatky v ordinaci zdejšího obvodního a dětského lékaře, které navštěvuje asi 95 procent obyvatel obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám