Hlavní obsah

Fanoušci Baníku dorazili na Letnou, jeden vypadl z vlaku a zemřel

– OSTRAVA/PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, kij, pno

Asi tisícovka fanoušků vyrazila v sobotu brzy ráno speciálním vlakem na odpolední fotbalový zápas svého týmu s pražskou Spartou. Z vlaku, který České dráhy vypravily, vypadl po 11. hodině jeden z fanoušků. Muž si podle všeho chtěl na chodbě zakouřit a přitom vyvětrat. Otevřel dveře a vypadl. Na místě zemřel. Vlak na 30 minut zastavil. Do Prahy dorazil kolem půl druhé.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Policie doprovází fanoušky ostravského Baníku na stadión Sparty na Letné.

Článek

Policie doprovodila ostravské příznivce fotbalu od Dejvického nádraží až na stadión Sparty, podle potřeby proto odkláněla krátkodobě dopravu. "V současnosti vyšetřujeme jedno napadení fanouška Baníku, které se stalo mimo fotbalový stadión," řekl Novinkám mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Tragédie cestou do metropole

„Při jízdě speciálního rychlíku z Bohumína do Prahy vypadl muž u Ústí nad Orlicí. Při pádu z vlaku zemřel,“ sdělil mluvčí drah Petr Štáhlavský. Podle něho je na místě tragédie Drážní inspekce a policie, která událost vyšetřuje. „Zatím žádné předběžné příčiny neštěstí neznáme, musí se teprve vyšetřit, za jakých okolností k vypadnutí došlo,“ konstatoval Štáhlavský.

Fanoušci ostravského Baníku krátce po příjezdu do Prahy.foto: ČTK/Stanislav Peška

Určitě podle něj inspekce zkontroluje dveře u vagónu. Vlak podle něho zastavil kvůli nehodě na třicet minut ve stanici Zámrsk. „Aby se zajistili potřebné věci. Poté pokračoval dále, aby se předešlo možným problémům, protože vlak je plný fanoušků," vysvětlil Štáhlavský.

Muž chtěl zřejmě vyvětrat

Jeden z fanoušků Baníku, který vlakem cestuje, Novinkám řekl, že muž si šel nejspíše zakouřit na chodbu ke dveřím. „Jede se totiž vagóny, které nemají kupé. Proto se nesmí kouřit přímo ve vagónech. Musíme chodit na chodbu. Zřejmě jich kouřilo na chodbě více a on chtěl možná vyvětrat,“ uvedl muž. Podle něj se ve vlaku vydatně popíjelo.

Ostatní cestující se o tragické události dozvěděli, když vlak zastavil a museli čekat několik desítek minut. „Řekli nám, že někdo vypadl z vlaku. Myslím, že vypadl z třetího vagónu. Asi po čtyřiceti minutách jsme zase jeli dál,“ dodal.

Vlak s fanoušky na 30 minut zastavil.

Připravena je provizorní soudní síň

V každém vagónu jsou policejní hlídky. Utkání začalo ve tři hodiny odpoledne na Letné. Na místě je připraveno 610 policistů. Pokud dojde k nějakému incidentu, může se poprvé stát, že prohřešek bude soudce řešit přímo na stadiónu.

Na stadiónu je tak připravena i provizorní soudní síň, v níž se případné zkrácené řízení odehraje.

Severomoravská policie odhaduje, že ve vlakových spojích vyrazilo do Prahy přibližně 1 500 příznivců severomoravského klubu. „První skupina fanoušků odjela rychlíkem v 5.45 hodin. Jednalo se o přibližně 180 osob. Speciálem Českých drah pak po sedmé hodině odjelo do Prahy dalších přibližně 1250 fanoušků. Po osmé hodině vlakem z Ostravy-Vítkovic odjelo ještě asi 50 fandů,“ uvedl mluvčí severomoravské policie Milan Klézl.

Další stovky fanoušků by mohly do hlavního města dorazit po vlastní ose, osobními auty a autobusy. „Kolem sedmé hodiny odjely z Ostravy-Hrabůvky také dva autobusy s dalšími asi 90 baníkovci,“ potvrdil Klézl.

Informace o domluvené bitce nejsou

Informace o tom, že by si tvrdá jádra fanouškovských týmů předem dohodla „dostaveníčko“ někde v Praze, prý ale policie nemá. „Takové věci se řeší většinou až po příjezdu domluvou přes mobilní telefony. Místo srazu se pak může v poslední půlhodině třikrát změnit,“ vysvětluje Janda.

„Pokud v tuto chvíli nějaká dohoda existuje, tak jedině o tom, že se sejde nějaká skupina, která pojede do Prahy a pak všechno na místě domluví špičky obou táborů,“ míní policista.

Reklama

Výběr článků

Načítám