Hlavní obsah

Vandalové přepsali cedule Havlíčkova Brodu na Německý

Právo, Jiří Jíra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Zatím neznámí vandalové přepsali ze středy na čtvrtek šest cedulí na vjezdu do Havlíčkova Brodu tak, že současný přívlastek v názvu Havlíčkův nahradili historickým přídomkem Německý. Přepsané cedule objevili lidé přesně v den, kdy Česko slavilo konec druhé světové války, a proto málokdo považuje útok za obyčejnou klukovinu.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Vladimír Prokeš z havlíčkobrodského provozu Správy a údržby silnic ukazuje poškozené cedule oznamující vjezd do Havlíčkova Brodu.

Článek

Havlíčkobrodští cestáři rychle poškozené cedule odstranili, novými je chtějí nahradit v příštím týdnu. Případem se už začali zabývat havlíčkobrodští policisté. „Poškození dopravního značení šetří policie jako poškozování cizí věci,“ uvedl policejní mluvčí Bohuslav Rada.

Celkem bylo poškozeno sedm cedulí označujících začátek města. V šesti případech pachatelé nejprve bílou barvou překryli původní název a černým sprejem napsaly nový, v jednom stačili použít pouze bílý sprej, ale nový nápis už nenastříkali. Z některých nápisů je patrné použití šablony. Policisté tak pracují i s verzí, že název města upravili extrémisté.

Neonacisté se podle některých poznatků aktivizují v Havlíčkově Brodě i v sousední Světlé nad Sázavou.

Rada nechtěl naznačený směr vyšetřování ani potvrdit, ani vyvrátit. Mávnout rukou na přepsanými cedulemi jako nad klukovinou nechce ani místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek (SNK-ED). „Kdyby se to nestalo v noci na osmého května, tak bychom si mohli říct, že se jedná o žert nebo recesi. Takhle se nemůžu zbavit dojmu, že datum bylo vybráno záměrně.

Kromě toho to množství přepsaných cedulí kolem celého města napovídá, že se jednalo o dobře připravenou akci, na níž se nejspíš domluvilo několik lidí,“ komentoval útok na cedule Honzárek.

Německý Brod se město už jmenovalo

Město se jmenovalo Německý Brod po staletí, až právě po druhé světové válce ho obyvatelé v světle událostí spontánně přejmenovali na Havlíčkův. Přívlastek Německý tak neměl vůbec žádnou souvislost s nacismem. „Brod byl už dávno před válkou jednoznačně českým městem. Z tohoto pohledu přepis cedulí jako reminiscenci na období nacismu a osvobození tehdejšího Československa příliš nechápu,“ poznamenal Jiří Jedlička, ředitel havlíčkobrodského Muzea Vysočiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám