Hlavní obsah

Lidé se loučili s vojákem, který zahynul v Afghánistánu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ
Aktualizováno

Je čtrnáct hodin. U hřbitova v uherskohradišťských Mařaticích zastavují desítky vozidel. Lidé se přijeli rozloučit s devětadvacetiletým vojákem Radimem Vaculíkem, který s dalšími vojáky najel 30. dubna na nastraženou nálož v afghánském Lógaru.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V Uherském Hradišti proběhl pohřeb 29letého Radima Vaculíka, který zahynul při misi v Afghánistánu.

Článek

Pár minut před patnáctou hodinou, kdy měla začít mše sloužená za zesnulého, přijíždí ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL), náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek i šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

„V misi stojí vojáci každou chvíli tváří v tvář smrti, o to více si uvědomují svůj život. A Radim to nejcennější, co měl, obětoval pro mír a pokoj tohoto světa,“ řekl při bohoslužbě vojenský kaplan Jaroslav Knichal.

Parkanová: Jeho smrt měla smysl

Prostor dostala ve smuteční síni i ministryně obrany a následně zástupce velitele 102. průzkumného praporu Prostějov René Sabela. „Když zemře člověk při dopravní nehodě, bolí to stejně, jak když umře mladý voják. Přesto je posilující satisfakcí, když voják padne při plnění služebních povinností. Jeho smrt je obětí, která měla hluboký smysl,“ řekla při pietním aktu ministryně.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová přišla na pohřeb za doprovodu náčelníka generálního štábu AČR Vlastimila Picka.foto: Právo/Aleš Fuksa

Velitel průzkumného praporu Sabela před závěrem rozloučení řekl i několik slov o zesnulém Radimu Vaculíkovi. „Nikdo z nás si nedokáže představit, jak hluboký zármutek nyní prožívá nejbližší rodina. Ale dnes je tu i spousta jeho kamarádů a bolest nás všech je obrovská. Milý Radime, bude nám chybět tvůj nemizící úsměv, kamarádská a obětavá povaha... Budeš chybět fyzicky, ale zůstaneš v našich srdcích. Bylo nám všem ctí s tebou sloužit. A mně bylo ctí ti velet.“

Rozloučit se s praporčíkem přišlo do Mařatic přes pět set lidí, z toho padesátka vojáků. Nechyběli ani dobrovolní hasiči z Hluku, v jejichž sboru Vaculík působil.

Rakev nesla po skončení mše šestice vojáků ve slavnostních uniformách, při vojenském pohřbu nechyběla ani čestná trojitá salva ze samopalů. V průběhu kondolence pozůstalým přeletěly nad hřbitovem dvě armádní helikoptéry.

Devětadvacetiletý příslušník prostějovského průzkumného praporu a člen českého provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) zemřel v afgánském Lógaru poté, co s obrněným vozidlem Humvee a s dalšími čtyřmi členy posádky najel v afgánském Lógaru na nastraženou nálož. Kromě něj byli zraněni všichni čtyři kolegové, jeden z nich těžce. Česká armáda dosud v Afgánistánu přišla o tři vojáky.

Reklama

Související články

V Afghánistánu zahynul další český voják

V Afghánistánu zahynul ve středu další český voják. Vůz, v němž se vracel na základnu, zasáhla výbušnina. Další čtyři vojáci jsou zraněni, jeden z nich těžce....

V Hluku lidé vzpomínají na zabitého vojáka

Jako ostrý trn se do myslí obyvatel čtyřapůltisícového Hluku mezi vinicemi Slovácka nedaleko Uherského Hradiště zaryla smutná zpráva o smrti českého vojáka,...

Výběr článků

Načítám