Hlavní obsah

Klaus vetoval zákon o střetu zájmů kvůli informacím o majetku

Prezident Václav Klaus v pátek vetoval novelu zákona o střetu zájmů. Předlohu, která má například usnadnit přístup veřejnosti k informacím o majetku politiků, označil za nesystémovou, nedomyšlenou a nepřehlednou. Ohrožuje prý soukromí "nemalého počtu bezúhonných občanů naší země".

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

Poslanecký návrh zákona má podle Klause základní nedostatky, přestože byl pozměňovacím návrhem ve Sněmovně upraven.

Senát podle Klause návrh zamítl výraznou většinou, protože zákon způsobí, že oznámení o majetkových poměrech budou nuceni podávat i ředitelé základních a středních škol a řada dalších osob, které nejsou veřejnými činiteli v klasickém slova smyslu.

Zvláště paradoxní je podle Klause to, že z dopadu této novely byli naopak výslovně vyjmuti vedoucí představitelé univerzit a vysokých škol. Mimo zákonnou úpravu tohoto typu se touto novelou dostávají i soudci a státní zástupci.

Klaus vidí problém také v nebezpečí zpětného účinku, který závisí na dni vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů. "Pokud začne platit před 30. červnem 2008, bude se tato novela týkat i období roku 2007. Bude se tak týkat i těch, kteří v současném znění zákona zahrnuti nejsou a nemohli s ním počítat (nemusejí mít k dispozici potřebné doklady, atd.)," uvedl Klaus v prohlášení.

Klaus tedy doufá, že Poslanecká sněmovna jeho veto nepřehlasuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám