Hlavní obsah

Magistrát zakázal další pochody neonacistů před ambasádu Izraele

Právo, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Konání pěti shromáždění neonacistů a jejich příznivců zakázal tento týden pražský magistrát. Patřičné odbory o zákazu akcí rozhodly ve středu, kdy se rozhodnutí objevilo na úřední desce magistrátu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Čtyři zákazy se vztahují k akcím svolanými Petrem Kalinovským a jeho zástupcem Erikem Sedláčkem. Oba jsou stoupenci neonacistické organizace Národní odpor. Chtěli 14. května 2008 pochodovat pod různými záminkami z Letné k ulici Badeniho před Velvyslanectví Státu Izrael.

"Důvodem těchto zákazů je, že, i když oznámené účely byly různé, skutečný účel shromáždění směřuje k výzvě k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti občanů pro jejich národnost, původ a náboženské vyznání,“ řekl mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Kromě toho se na stejném místě ve stejnou dobu má podle dříve doručeného oznámení konat jiné shromáždění Židovské obce v Praze. Nahlášené datum se shoduje s 60. výročím založením státu Izrael, který získal nezávislost 14. května 1948. Izraelci výročí oslavili v souladu s židovským kalendářem už tento týden.

Zákaz říjnového setkání republikánů

Zároveň úřad nepovolil shromáždění Republikánské strany Čech, Moravy a Slezska oznámené na 28. říjen 2008 na Václavském náměstí v Praze 1. Zákaz magistrát vydal kvůli kolizi s dříve oznámeným shromážděním Národní strany.

"K dohodě mezi oběma svolavateli o změně místa ani času nedošlo,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Související články

Izrael slaví 60 let nezávislosti

Šest desítek let existence svého nezávislého státu si ve čtvrtek připomněly při nejrůznějších slavnostních akcích statisíce Izraelců. Oslavy provázené...

Výběr článků

Načítám