Hlavní obsah

Poslanci posvětili snadnější vymáhání alimentů

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ve středu schválili novelu, která má pomoci především samoživitelkám s dětmi, které se domáhají dlužných alimentů. Dlužníci, kteří pobírají dávky, by v případě neplacení alimentů o své dávky přišli. Podle opozice je ale předloha populistická a situaci vůbec neřeší. Neumožňuje totiž zkoumat majetkové poměry dlužníků.

Článek

Dlužník alimentů, který pobírá sociální dávky, by pak dostával jen existenční a nikoliv životní minimum. Dlužné alimenty by také měly být přednostní pohledávkou při prodeji podniku.

Podle opozice ale jde pouze o bezzubou novelu, která situaci samoživitelek s dětmi, které marně čekají na výživné, neřeší. „Byl schválen populistický návrh, se kterému přišla vládní koalice ve chvíli, kdy zamítla projednávání našeho návrhu o vyplácení náhradního výživného,“ řekla Novinkám stínová ministryně pro ženu a rodinu Anna Čurdová (ČSSD).

Opozice: Dluhy budou nedobytné

Sociální demokracie neúspěšně navrhovala, aby dlužné alimenty vyplácel stát a pak částky vymáhal po hříšnících. Podle Čurdové by podpora ve středu schválené předlohy přicházela v úvahu pouze v případě, že by obsahovala pasáž, která by soudům umožňovala zjišťovat majetkové poměry dlužníků alimentů.

„Bohužel tento paragraf v rámci druhého čtení vypadl. Soudci sice mohou zrychlit řízení, ale ve finále nula od nuly pojde, protože dlužné výživné nedobytné zůstane a není žádná jiná právní pomoc, aby na peníze dosáhli ti, kterým náleží,“ dodala Čurdová.

Právě paragraf, který umožňoval soudům zjišťovat majetkové poměry dlužníků alimentů rozdělil i předkladatele návrhu.

Při jednání sociálního výboru Sněmovny pro jeho vypuštění hlasoval David Kafka (ODS), zatímco lidovecký rebel Ludvík Hovorka odmítl takový krok podpořit. „Je to podstatný nástroj ke zjištění majetkových poměrů,“ upozornil na jednání výboru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám