Hlavní obsah

Radar by mohla hlídat soukromá ochranka, zvažují USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda zatím tají obsah smluv s Američany o radarové základně, ale některé informace se Právu podařilo získat. Souvisí s nimi i úvaha Američanů, zda u radaru využít vedle vojáků i soukromé bodyguardy. Právu to potvrdily dobře informované zdroje obeznámené s vyjednáváním.

Článek

Jak již dříve uvedl náměstek ministryně obrany Martin Barták, podle smlouvy o radaru budou Češi odpovídat za vnější bezpečnost stanice. Hlídat by ji měla Vojenská policie. Tedy ta, která nyní monitoruje aktivisty Greenpeace utábořené přímo na kótě, kde má radar stát.

Ze smlouvy vyplývá, že Američané by si hlídali vnitřní bezpečnost. Podle informací Práva si USA chtějí najmout soukromou bezpečnostní agenturu, které budou za ostrahu platit. Veřejně známo ale není například to, jaký statut by tito lidé měli například z hlediska bezpečnostního či trestně právního. Podmínky pobytu amerických vojáků stanoví druhá smlouva (tzv. SOFA), která však ještě není definitivně dojednána.

První smlouva – o radaru – stanoví, že v Brdech by mělo být maximálně 250 příslušníků ozbrojených sil USA. Vyjednavači dodávají, že takový počet je kvůli potřebě rotací, kdy se na základně budou vojáci střídat.

Za plot budou smět jen Češi s prověrkou

Veškeré náklady na výstavbu, údržbu a provoz radaru ponesou podle smlouvy Američané. Jedinou výjimkou má být odstranění nevybuchlé munice v prostoru, kterou má hradit český stát, spolu se všemi potřebnými poplatky na získání povolení potřebných k výstavbě stanice.

"Do smlouvy se rovněž podařilo prosadit podmínky, za kterých budou mít do prostoru okamžitý přístup Češi,“ potvrdil jeden ze zdrojů.

Jde o krizové situace, kdy třeba může dojít v prostoru k požáru či jiné závažné nehodě. Anebo v okamžiku, kdy by se na americké základně skrýval podezřelý zločinec. Všechny tyto případy by se ale měly odehrát v naprostém utajení. Do prostor by Američané vpustili jen ty Čechy, kteří budou příslušně prověřeni. Způsob a lhůty prověrek ale známy nejsou.

Za úspěch při vyjednávání považují čeští úředníci fakt, že se podařilo přimět Američany k respektování ochrany životního prostředí tak, jak to vyžadují české zákony i vyhlášky. USA mají nést odpovědnost za případnou kontaminaci prostředí, a to nejen na území radarové stanice, ale i v přilehlých oblastech.

Aby nedocházelo ke sporům, bude před zahájením výstavby provedena studie o stavu životního prostředí v místě. Stejná studie by měla přijít na řadu i v případě vypovězení smlouvy a stěhování radaru.

Na smlouvy navážou prováděcí dohody

Ačkoli hotová smlouva o radaru již čeká na schválení, pro vyjednavače to neznamená definitivní tečku. "Bude nutné sjednat ještě řadu prováděcích ujednání,“ nechal Právu nahlédnout do detailů jeden z politiků.

Mělo by jít např. o ujednání týkající se návštěv na radarové stanici, podrobností kolem vymezení vzdušného prostoru nad radarem a jeho okolím, kde se počítá s bezletovým pásmem, či o výměně zpravodajských informací týkajících se jakéhokoli ohrožení stanice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám