Hlavní obsah

V Praze protestovaly proti radaru stovky lidí

– PRAHA • Aktualizováno

Na Václavském náměstí v Praze demonstrovalo v pondělí vpodvečer asi tisíc lidí proti zamýšlené americké radarové základně v Brdech. Protest pořádala iniciativa Ne základnám. Před šestou hodinou se část protestujících vydala na pochod k Úřadu vlády. Tam symbolicky spálili "smlouvu o radaru".

Foto: Právo

Demonstranti před Úřadem vlády

Článek

V čele pochodu nesli demonstrující transparent s heslem "Tuhle smlouvu nechceme". Účastníci se rozešli po sedmé hodině se skandováním "Tuhle válku vyhrajem."

Protestu, který pochodu předcházel, přihlížely desítky kolemjdoucích a turistů.

Účastníci například vyjádřili podporu hnutí Greenpeace, jehož příznivci jsou už týden na místě, kde by měl v Brdech radar stát.

:. Na Václavském náměstí se podle policie sešlo asi tisíc lidí.foto: Právo/Lukáš Táborský

Místopředseda Sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek účastníkům řekl, že Sněmovna přijetí smlouvy zabrání.

Organizace protest svolala na pondělí, protože do ČR měla přijet americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která tu měla podepsat dohodu o radaru. Šéfka americké diplomacie ale nakonec nedorazila a podpis smlouvy se odložil.

Průzkum: s radarem nesouhlasí polovina lidí

S radarovou základnou na našem území podle průzkumu rozhodně nesouhlasí 33 procent Čechů, 24 procent je spíše proti.

S výstavbou naopak rozhodně souhlasí jen 18 procent respondentů, spíše souhlasí jedenadvacet procent. Čtyři procenta lidí nemá na tuto otázku názor.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Typickým příznivcem základny je podle SC středoškolsky vzdělaný muž, který žije ve městě nad sto tisíc obyvatel. Proti základně jsou především ženy nad šedesát let se základním vzděláním.

Osm z deseti dotázaných ovšem odpovědělo kladně na otázku, zda by se evropské země měly připravovat na případné ohrožení budováním obranných systémů.

Výzkum probíhal mezi 24. a 30. dubnem na vzorku 1226 respondentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám