Hlavní obsah

Šéf NATO Scheffer: Radar ochrání všechny země Aliance

Novinky, jov
PRAHA

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer po jednání s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) uvedl, že plánovaná radarová stanice protiraketové obrany na našem území je velice důležitá pro ochranu všech zemí Aliance.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Generální tajemník NATO Jaap de Hoof Scheffer (vpravo) po schůzce s premiérem Mirkem Topolánkem. V pozadí ministr zahraničí Schwarzenberg.

Článek

„Radarová stanice je velice důležitá pro ochranu všech členských zemí NATO,“ prohlásil Scheffer na tiskové konferenci po jednání s českým premiérem.

„Je to důležité téma pro bezpečnost našich občanů. Pokud se shodneme na tom, že hrozba existuje, tak je nezbytné, abychom chránili naše občany před takovou hrozbou,“ uvedl pak s tím, že právě na existenci bezpečnostní hrozby se shodli účastníci bukurešťského summitu NATO.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoof Scheffer po jednání s premiérem Mirkem Topolánkem.foto: Právo/Petr Hloušek

Generální tajemník Aliance věří, že tato organizace bude pokračovat v debatě nad protiraketovou obranou tak, aby na summitu NATO v roce 2009 byly již dosaženy konkrétní výsledky. Na konferenci na ministerstvu zahraničních věcí, která se konala před setkáním s Topolánkem, k tomu sdělil, že NATO nyní zkoumá možnosti propojení protiraketového systému USA s aliančním a s národními systémy. Podle premiéra Topolánka je protiraketová obrana „českým vyjednávacím úspěchem na summitu NATO“. Právě na něm totiž podle něj Aliance deklarovala zapojení systému pod svá křídla.

NATO kárá Česku kvůli penězům

Generální tajemník NATO ovšem svého českého hosta jenom nechválil. Kritizoval, že Česká republika neplní závazek týkající se obranného rozpočtu - ten se pohybuje pod dvěma procenty HDP.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoof Scheffer hovoří s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.foto: Právo/Petr Hloušek

„Vyjádřil jsem znepokojení ohledně výdajů na obranu v ČR,“ uvedl Scheffer. „Vyjádřil jsem také naději, že směr výdajů na obranu, který jde směrem dolů, bude vyrovnán,“ dodal s tím, že není možná reforma armády bez dostatečného rozpočtu. Jako bývalý letec použil přirovnání, že „je lepší, když má letoun nos nahoru, než k zemi“.

Scheffer se také přimlouval za to, aby Česko neodstupovalo od projektu využití nákladních letounů C17. O odstoupení od tohoto projektu, který by přišel na miliardy korun, vláda zatím nerozhodla. Verdikt odsunula.

„Velice doufám, že ČR zůstane v tomto projektu,“ prohlásil Scheffer. S Topolánkem probíral také problém Kosova. Shodli se na tom, že klíčové je zvládnout předání kompetencí z mise UNMIK na misi Evropské unie - EULEX. Generální tajemník NATO se s premiérem bavil i o situaci v Afghánistánu a působení českého kontingentu v této neklidné zemi. Vyjádřil při této příležitosti upřímnou soustrast nad úmrtím českého vojáka.

Paroubek: Chci včasné informace o vojenských misích

Generální tajemník NATO v podvečer sešel v Lidovém domě také s šéfem opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem. Kromě radaru spolu hovořili i o zahraničních misích české armády. Lídr sociální demokracie po setkání uvedl, že ČSSD bude požadovat konzultace již při vzniku záměru české vojáky vyslat do zahraničí.

„Řekl jsem panu generálnímu tajemníkovi, že budeme příště trvat na tom, aby u některých těch misí byly s námi ty věci konzultovány při vzniku. Příkladem takové mise je poslední schválený kontingent sto vojáků do Afghánistánu, kde ta rizika jsou poměrně vysoká, která z toho vyplývají pro život a zdraví vojáků,“ prohlásil Paroubek. Tuto vojenskou misi přitom ve Sněmovně posvětilo i 12 poslanců ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám