Hlavní obsah

Paroubek může doplatit na přímou volbu předsedy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek se může v budoucnu dostat do pasti uvnitř vlastní strany. Chystaná přímá volba předsedy ČSSD plánovaná na začátek příštího roku nabízí jeho odpůrcům možnost, jak mu srazit sebevědomí a oslabit jeho postavení. Postačí, když členové strany budou volbu bojkotovat, čímž bude automaticky neplatná.

Článek

Podle informací Práva se přitom touto variantou v některých okresech vážně zabývají. Zaznívá názor, podle kterého není problém, aby místní straničtí bossové přesvědčili některé své členy neúčastnit se volby. Pokud se jí nezúčastní minimálně jednapadesát procent všech členů sociální demokracie, je neplatná a mělo by následovat druhé kolo. I to ale může dopadnout stejně. ČSSD má nyní přes 18 tisíc členů.

Sám Paroubek na dotaz Práva připustil, že taktické modely pro volbu předsedy jsou nejrůznější. „Zbývá pak ještě, aby v takovém případě byla volba provedena sjezdem,“ prohlásil.

Byl to přitom Paroubek, který se v přímé volbě předsedy strany zhlédl a podařilo se mu ji do stanov strany prosadit. Nyní může paradoxně ublížit právě jemu. Není pochyb o tom, že Paroubek by chtěl získat v přímé volbě silný mandát, který by mu umožnil mj. také umlčet své stranické odpůrce. Může ovšem nastat pravý opak.

Předseda soc. dem. si nicméně věří. „Tady jde o to, aby někdo předložil aktivní, řekl bych pozitivní variantu řízení strany a tu jsem já předložil a v praxi ji uplatňuji,“ tvrdí Paroubek. Stranu prý převzal před třemi lety s desetiprocentními volebními preferencemi a nyní jsou na třiapůlnásobku.

Zeman v akci

Paroubkovi kritici situaci vidí jinak než on. Vytýkají mu autoritativní řízení a také že dělá salónní politiku, přičemž stranické kolegy v krajích a v okresech ignoruje. V některých regionech prý funkcionáři odmítají, aby Paroubek figuroval na billboardech ke komunálním volbám spolu s místními kandidáty. Veřejně však o kritice předsedy nechtějí hovořit.

Pokud se k nespokojencům přidá snaha bývalého šéfa ČSSD Miloše Zemana aktivizovat své stoupence proti Paroubkovi, může mít předseda zamotanou hlavu. Již nyní Zeman, který otevřeně podporuje místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha, podle informací Práva objíždí své věrné. Mezi svými dokonce nepřímo připustil, že pokud by Paroubek nebyl předsedou, mohl by se Zeman do strany vrátit.

„Kdyby byla sociální demokracie opět sociální demokracií, tak bych o tom možná uvažoval. Ale je to pro mě otázka předčasná,“ řekl Právu Zeman. Zároveň popřel, že by objížděl své příznivce.

Na otázku, co tedy znamenalo jeho setkání se zástupci pražské organizace před několika dny, s úsměvem uvedl: „S Petrem Hulinským máme přátelské vztahy, ale pokud se domníváte, že každé naše přátelské setkání se nakonec stočí na otázku přímé volby předsedy ČSSD, tak jste na omylu.“ Prý si povídají o mnohem zajímavějších věcech.

Rath: unáhlené rozhodnutí

Paroubek odmítá, že by své lidi ignoroval a věnoval se salónní politice. Své kritiky naopak vybízí k tomu, aby také chodili mezi lidi a více se zabývali problémy občanů místo vnitrostranických půtek. „To bohužel v některých okresech nejsou zatím schopni dělat, ale já na tom trvám,“ řekl Právu. Dodal, že při svých výjezdech se pravidelně setkává se studenty, což je věková kategorie, u které je jeho strana nejmíň populární. „Vždy se setkávám také s lidmi ze strany, ale myslím, že tady jde o otázky stylu,“ míní předseda.

Fakt, že Paroubkovi to při přímé volbě předsedy mohou jeho odpůrci spočítat, připouští jak Škromach, tak třeba Zemanův stoupenec, šéf děčínské organizace Jaroslav Foldyna. A s přímou volbou je na rozpacích také místopředseda poslanecké frakce David Rath.

„Myslím, že tu je určitá obava z účasti, protože v referendech, která jsem v minulosti pořádali, ta účast zdaleka nebyla tak velká, jak bychom si přáli nebo očekávali,“ uvedl Škromach. Hovoří se o něm jako o případném Paroubkově vyzyvateli. Škromach ale tvrdí, že se zatím nerozhodl a debata o tom přijde na pořad až po krajských volbách na podzim.

Také Foldyna přiznává, že záludnost přímé volby může být právě v neúčasti. A Rath dodává: „Možná to rozhodnutí bylo unáhlené, v minulosti se tak nikdy nevolilo, není s tím žádná zkušenost, takže mohou nastat problémy.“

Naopak taktiky volby-nevolby se podle svých slov neobává první místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka, který ji má na starosti. Prý se nesetkal s tím, že by ji někdo chtěl bojkotovat. „Myslím, že je to velká příležitost pro všechny členy soc. dem. a věřím, že si to nikdo ze členů nenechá ujít,“ řekl Právu Sobotka.

Při přímé volbě přitom běží ještě o jednu věc: Soc. dem. stále nerozhodla, jestli se jí budou moci účastnit jen ti členové, kteří do strany vstoupili do konce letošního roku, anebo v ní byli pouhých čtrnáct dnů před volbou. Právě druhá varianta může svádět k nabírání tzv. mrtvých duší na poslední chvíli, které se formálně stanou členy, ale volby se neúčastní, čímž přispějí k její neplatnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám