Hlavní obsah

Na Kaplického knihovnu není dost peněz

PRAHA

Postavit novou budovu Národní knihovny (NK) podle návrhu Jana Kaplického v Praze na Letné není podle ministra kultury Václava Jehličky možné, protože na ni není dost peněz. V rozpočtu je na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun a Kaplického projekt by stál kolem čtyř miliard. Jehlička to řekl v neděli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

"Jako ministr nemůžu nikdy rozjet výstavbu něčeho, na co nemám peníze. To bych občanům dával špatný příklad," řekl Jehlička. Podle něj nelze vypsat mezinárodní soutěž bez finančních omezení, která by určila, kolik může stavba stát. Vytýkal, že v soutěži nebyl stanoven strop na náklady.

Podle ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka chybí pro stavbu Kaplického návrhu politická vůle. "Já moc nemám rád věty: nejsou peníze. Ono je mnohem korektnější říkat: na tohle dát nechci," prohlásil.

Podle Jandáka vadí Kaplický

Na tom se s ním shodl i bývalý ministr kultury a poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD), podle něhož by bylo možné získat další dvě miliardy například z privatizace pošty či pražského letiště.

ODS podle něj stavbu knihovny zablokovala poté, co v architektonické soutěži zvítězil Kaplického projekt. "Do momentu, než to vyhrál Kaplický, to bylo všechno celkem dobrý, všichni se vším souhlasili," uvedl. Kaplický podle něj ztělesňuje "lásku a pravdu".

Podle Jandáka částka 1,9 miliardy vylučuje i variantu umístění NK do Kongresového centra, jak navrhl ředitel Národní galerie Milan Knížák. Podle dřívějších odhadů by si jeho přestavba vyžádala také téměř čtyři miliardy, uvedl Jandák. Dodal, že přestavba bývá dražší, než stavět něco nového.

:.Přestavba Kongresového centra na knihovnu by stála tolik, co projekt Kaplického.

Ježek se bojí, že se vybuduje jen depozitář v Hostivaři

Ježek se obává, že pokud se bude stavba knihovny neustále oddalovat, nebudou peníze nakonec stačit na jakoukoli budovu. "Cena stavebních prací neustále roste," řekl.

Řešením pak podle něj bude pouze dostavět depozitář v Hostivaři a knihy neustále převážet do Klementina. Ježek tuto možnost označil za nejhorší variantu, která je drahá, neekologická a nešetrná vůči knižnímu fondu.

"Rozhodně nechci být u realizace řešení, které považuji za špatné," odpověděl Ježek na otázku, zda by v tomto případě odešel ze své funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám