Hlavní obsah

Tři ranění vojáci jsou již z nemocnice doma

– PRAHA

Tři české vojáky zraněné v Afghánistánu propustili lékaři v sobotu večer do domácího ošetřování. Stav čtvrtého raněného je však nadále velmi vážný, řekla v neděli mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Vojáci přiletěli spolu s ostatky svého mrtvého kolegy v sobotu v podvečer do Prahy a byli okamžitě převezeni do Ústřední vojenské nemocnice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojáci nakládají rakev s padlým českým vojákem do automobilu.

Článek

Na kbelském letišti se poté uskutečnil slavnostní smuteční ceremoniál.

V sobotu večer se všichni zranění vojáci podrobili komplexní lékařské prohlídce, uvedla Růžičková s tím, že léčba tří z nich bude pokračovat ambulantně. Podle dřívějšího prohlášení náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka, který vojáky doprovázel z Afghánistánu na palubě letounu, mají pohmožděniny a tržné rány. Jejich kolega však podle něj stále bojuje o život.

Padlého vojáka, který byl příslušníkem prostějovského průzkumného praporu, ministryně obrany Vlasta Parkanová v sobotu in memoriam povýšila na praporčíka a vyznamenala ho Záslužným křížem prvního stupně, nejvyšším armádním vyznamenáním.

Voják zahynul ve středu v provincii Lógar. Řídil obrněné vozidlo, které najelo na nastraženou nálož. Jeho čtyři spolujezdci byli při výbuchu zraněni. Terčem útoku se stali členové českého provinčního rekonstrukčního týmu (PRT), který působí od března na východě Afghánistánu. Šlo o třetího příslušníka české armády, který v této zemi zahynul.

Picek už v sobotu uvedl, že se zatím šetří, kdo nálož nastražil. Podle něj se tomu intenzivně věnuje afghánská policie. Dodal, že ochrana vozidel je dostatečná, podle něj jsou americká vozidla Humvee velmi kvalitní. Nálož ale byla velmi silná.

Podle Picka se armáda o pozůstalé postará standardním způsobem stejně jako o ostatní pozůstalé vojáků, kteří zemřeli v ostatních zahraničních misích.

Reklama

Související témata:

Související články

V Afghánistánu zahynul další český voják

V Afghánistánu zahynul ve středu další český voják. Vůz, v němž se vracel na základnu, zasáhla výbušnina. Další čtyři vojáci jsou zraněni, jeden z nich těžce....

Výběr článků

Načítám