Hlavní obsah

Zaorálek viní vládu, že před hlasováním o Afghánistánu tajila smrt vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pátek obvinil vládu, že zatajila Sněmovně před hlasováním o posílení české vojenské mise v Afghánistánu zprávu o incidentu, při kterém tam zemřel jeden český voják a čtyři byli zraněni. Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) to odmítá.

Článek

Zaorálek je přesvědčen o tom, že vláda tuto informace měla ještě před hlasováním a považuje to za další ukázku postupu, který je v rozporu s ústavou.

Tisková služba ministerstva obrany ale tvrdí, že ministryně Parkanová během jednání Sněmovny o vojenské misi dostala pouze sms zprávu o výbuchu a zranění několika vojáků. O tom, že jeden voják zranění podlehl, se prý dozvěděla opět z "esemesky" až po hlasování poslanců.

Vyslání vojáků nyní nic nebrání

O vyslání stovky vojáků z prostějovské speciální jednotky rozhodla Sněmovna ve středu 30. dubna odpoledne. Informace o smrti českého vojáka se objevily týž den v podvečer. Senát vládní návrh podpořil již dříve, takže vyslání dalších vojáků nic nebrání.

Proti vládnímu návrhu hlasovali tři koaliční poslanci: Olga Zubová, Věra Jakubková (obě SZ) a Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Vládní tábor tak neměl dost hlasů, aby vojenskou misi prosadil hned napoprvé. V opakovaném hlasování ale kabinetu pomohli někteří sociální demokraté. Čeští vojáci budou v Afghánistánu plnit bojové úkoly pod americkým velením.

Zpráva by hlasování asi neovlivnila, připustil sám Zaorálek

Poslanecká frakce ČSSD poslance podle předsedy strany Jiřího Paroubka nezavázala k jednotnému hlasování o afghánské misi. Sněmovna ale mohla hlasování odložit na úterý dalšího týdne, kdy by už měla všechny dostupné informace. "Především bychom rádi znali pravdu," dodal.

Zaorálek připustil, že by zpráva o incidentu zřejmě neovlivnila hlasování, ve kterém posílení mise Sněmovna i s pomocí sociálnědemokratických poslanců schválila. Přesto bude poslanecký klub ČSSD požadovat po vládě časový harmonogram toho, jak se vše kolem incidentu odehrálo, dodal.

Vláda by měla podle Zaorálka mít jasnější strategii zahraniční politiky. Afghánistán se stává stále problematičtějším místem, nad nímž vojenské jednotky ztrácejí kontrolu. Cíl a smysl afghánské mise už není zcela jasný. "Česká republika nemůže být jenom nějaká logicko-technická základna, ze které prostě podle toho, kdo zrovna požádá, my dodáme vojáky," argumentoval stínový ministr.

Tálibán se nedaří porazit

V neděli byl v Kábulu spáchán při vojenské přehlídce neúspěšný atentát na prezidenta, což ukázalo, jak špatná je bezpečnostní sitauce v zemi. Zemřel při něm jeden poslanec. Afghánská vláda jen tak tak ustála hlasování o důvěře. Atentátníky z Tálibánu pronásledovali v hlavním městě tři dny, než se v obklíčení zabili.

Po útoku Británie varovala, že síly NATO v zemi jsou slabé a nemohou sitauci zvládnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám