Hlavní obsah

ČSSD podala hned dva návrhy na zrušení poplatků

– PRAHA • Aktualizováno

ČSSD v pátek oznámila, že tento týden podala dva návrhy na zrušení poplatků ve zdravotnictví. Jeden navrhuje jejich zrušení, o tom by měla Sněmovna měla jednat jako o prvním. Pro případ jeho neúspěchu sociální demokraté předložili kompromisní návrh, který by osvobodil děti do 18 let, všechny starobní důchodce, kteří nejsou výdělečně činní, invalidní důchodce a osoby, jejichž úhrn všech příjmů je nižší než dvojnásobek životního minima.

Článek

"Tyto čtyři množiny pokrývají všechny osoby, které jsou nejvíce ohroženy tím julínkovným a cikrtným," uvedl na páteční tiskové konferenci stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

Předpokládá, že by se návrhy jeho strany mohla zabývat Sněmovna na své červnové schůzi. Ve Sněmovně by se podle něj mělo hlasovat nejdříve o prvním návrhu, až po jeho případném neúspěchu pak o "kompromisním" druhém.

Vládu by tak čekaly horké chvíle. Pokud totiž do počátku června nepřipraví vládní koalice vlastní návrh, hodlá na tuto schůzi zákonodárců předložit svůj návrh na zrušení poplatků pro kojence a jejich matky v porodnicích také místopředsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

ČSSD testuje jednotu koalice

Sociální demokraté svým krokem otestují jednotu vládní koalice. "Je to krok vůči některým lidovcům a zeleným, kteří tvrdili, že jsou ochotni takové změny podpořit," uvedl k návrhům ČSSD Rath s tím, že se ukáže, zda tito poslanci veřejnými prohlášením pouze nesbírají hlasy před krajskými volbami.

Největší opoziční strana také chce zrušit pokuty za nevybírání poplatků. "Také navrhujeme zrušit pokutu 50 tisíc korun pro lékaře a zdravotnická zařízení, která nevybírají regulační poplatky,“ informoval Novinky předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

Ministerstvo poplatky obhajuje, poukazuje na úspory

Za první tři měsíce vydali pacienti na regulačních poplatcích přes miliardu korun. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) platby omezily zbytečné návštěvy ordinací a lékaři mají více času na pacienty. Klesly výdaje zdravotních pojišťoven za levné léky, lidé si je kupují za hotové. Uspořilo se 2,6 miliardy korun. Podle ministra se osvědčil pětitisícový ochranný limit. Zdravotní pojišťovny registrují zhruba 200 pojištěnců, kteří už ho dosáhli.

Regulační poplatky jsou příjmem lékaře či nemocnice, v případě lékáren se rozpočítávají do ceny léku tak, aby se srovnalo zvýšení DPH. Jedno balení léků tak v průměru podražilo jen o tři koruny. Podle Ratha ale Julínek vytahal lidem z kapes miliardu, aniž za to něco dostali.

Julínek minulý týden uvedl, že nepovažuje za rozumné provádět revizi systému, jak to žádají například lidovci a někteří zelení. Poplatky kritizují opoziční sociální demokraté a komunisté. Ústavní soud by se měl k jejich stížnosti vyjádřit v nejbližší době.

Anketa

Kolik jste už letos dali peněz za poplatky ve zdravotnictví?
Ještě nic
20,9 %
Do 100 Kč
20,6 %
Do 200 Kč
13 %
Do 500 Kč
15,5 %
Do 1000 Kč
19 %
Do 5000 Kč
8,2 %
Více než 5000 Kč
2,8 %
Celkem hlasovalo 15668 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám