Hlavní obsah

Ve Studenci zůstane Stalin na pomníku, rozhodli občané

– STUDENEC
Právo, jjí

Busta Stalina na Památníku padlých ve Studenci na Třebíčsku zůstane. Prvního května o tom rozhodli v místním referendu zdejší obyvatelé. „Lidé měli za to, že odstraňováním soch a bust není možné dějiny přepisovat. Já mám stejný názor,“ komentoval výsledek referenda předseda volební komise a zastupitel za ČSSD František Hájek.

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Pomník obětem války s reliéfem sovětského komunistického diktátora Josifa Stalina (vpravo)

Článek

Pro odstranění busty J. V. Stalina bylo pouze padesát účastníků referenda. „Pro zachování památníku v jeho dosavadní podobě hlasovalo 154 voličů, což představuje sedmdesát pět a půl procenta,“ přiblížil výsledky Hájek.

Pro čtvrteční referendum bylo na seznamech voličů 447 jmen, zúčastnilo se 227 občanů, účet těsně naplnila potřebnou alespoň padesátiprocentní kvótu pro platnost místního referenda.

Památník ve Studenci vznikl jako pocta obětem první světové války, původně na něm byla pouze podobizna T. G. Masaryka. Po druhé světové válce na něj v roce 1947 přibyly busty E. Beneše a J. V. Stalina.

„Už dříve jsme v zastupitelstvu rozhodli, že památník bude opatřen vysvětlující tabulí. V poslední době se o něm napsalo hodně nepravd, například, že je to Stalinův pomník. Tak to ale není,“ dodal zastupitel Hájek.

Reklama

Výběr článků

Načítám