Hlavní obsah

V Praze se sešli přívrženci ultrapravice i anarchisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Před kostelem na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se ve čtvrtek odpoledne shromáždilo podle odhadu organizátorů 400 pravicových extremistů. Demonstraci oficiálně svolala jako "oslavu svátku práce" nacionálně orientovaná Dělnická strana. Na pražském Střeleckém ostrově se zase sešla asi stovka anarchistů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace anarchistů

Článek

K účasti na akci na náměstí Jiřího z Poděbrad ovšem vyzvalo své stoupence i hnutí Národní odpor, které bývá označováno za neonacistické.

V 15 hodin se vydali přívrženci ultrapravice na pochod pražským Žižkovem. Ohlášen byl po trase Přemyslovská, Jičínská, Táboritská, Ondříčkova a Milešovská zpět na náměstí.

Nacionalistů se sešlo bezmála 500.foto: Právo/Lukáš Táborský

Na místě byli členové policejního antikonfliktního týmu. Ostatní policisté hlídkovali v okolních ulicích. Ve vzduchu létal policejní vrtulník.

Náměstí Jiřího z Poděbrad obsadila Dělnická strana a neonacisté. Video: Stream.cz

Mladí sociální demokraté sympatizantům ultrapravice na místě zanechali hračky v rámci akce „Více hraček pro deprimované nacionalisty“. Podle pozvánky k akci tak chtěli vzkázat pravicovým extremistům, že podle nich bude lepší, když si nacionalisté "budou hrát s něčím méně ošklivým, než jsou baseballové hole".

Sociální demokraté zanechali nacionalistům na místě demonstrace hračky. Foto: PRÁVO/Radim Vaculík Hračky, které byly rozmístěny na schodech do kostela, nacionalisté před začátkem své akce odstranili. Část účastníků má na sobě kukly, někteří mají připraveny černé prapory, jiní papírové štíty se znakem Dělnické strany.

Na mítinku jako první vystoupil předseda Dělnické strany Tomáš Vandas, který ostře kritizoval vstup ČR do NATO a EU, stejně tak i sociálnědemokratické vlády i současnou koaliční vládu. „Tato vláda, to je něco tragického, myslel jsem, že už nás něco horšího než Špidlova a Grossova vláda nemohlo potkat, ale potkalo,“ uvedl Vandas.

Sešlost nacionalistů na náměstí Jiřího z Poděbrad.foto: Právo/Lukáš Táborský

"Shromáždění bude probíhat formou mítinku s doprovodným programem. Po projevech, kde mají vystoupit mimo jiné i zahraniční hosté, bude následovat manifestační průvod Prahou," stojí na webových stránkách hnutí.

Nacionalisté během demonstrace na náměstí Jiřího z Poděbrad.foto: Právo/Lukáš Táborský

Na Střeleckém ostrově se setkalo zhruba 100 anarchistů

K oslavě 1. máje jako svátku mezinárodní solidarity pracujících se po poledni sešli anarchisté na pražském Střeleckém ostrově. Podle odhadu přítomných policistů dorazila zhruba stovka levicových aktivistů.

Po projevu Ondřeje Slačálka, který připomněl protesty v Chicagu v roce 1886, někteří z přítomných vyráběli papírové květiny k uctění památky popravených chicagských odborářů. Zhruba po hodině se pak aktivisté vybavení červenočernými vlajkami vydali na Palackého náměstí.

Slačálek novinářům řekl, že účelem dnešního shromáždění není střet s pravicovými radikály, ale pietní akt. V projevu pak mluvil o odkazu událostí z Chicaga, na jejichž paměť se 1. květen připomíná jako Svátek práce. Demonstrujícím tehdy podle něho šlo o odstranění útlaku, a to nejen kapitalistického, ale i kulturního a politického. Cílem demonstrantů, mezi nimiž byli i anarchisté, podle něho byla svobodná společnost.

Demonstrace anarchistůfoto: Právo/Milan Malíček

Podle Slačálka dochází k perzekucím i dnes. "I stávající moc nás špehuje a zakazuje různé myšlenky," řekl. Jako příklad uvedl zákaz Komunistického svazu mládeže, s kterými podle něho anarchisté nesympatizují, protože jde o "stalinistické nostalgiky", ale na jejich rozpuštění se prý projevila perzekuce stávající moci. Jeho projev pak zakončilo skandování "Odpor žije, boj pokračuje".

Po položení věnce a papírových květin se anarchisté vydali směrem na Palackého náměstí, odkud zájemci šli na Císařskou louku, kde se koná festival proti rasismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám