Hlavní obsah

Na slavnosti komunistů na Výstavišti vlály prapory zakázaného KSM

Právo, Novinky, ČTK, gö, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Prostor u Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti zaplnili komunisté a jejich příznivci, aby se zúčastnili prvomájové slavnosti, kterou zde pořádá KSČM. U hlavní brány do areálu museli projít kolem skupiny protestujících nacionalistů z Národní strany. Na místě se objevily prapory zakázaného Komunistického svazu mládeže (KSM).

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Nad lidmi vlál prapor Komunistického svazu mládeže.

Článek

Ministerstvo vnitra rozhodlo o rozpuštění KSM na podzim roku 2006 kvůli programu občanského sdružení. V něm se uvádí, že se KSM bude snažit o odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským. Mladí komunisté se obrátili na soud, ten ale rozhodnutí ministerstva letos v březnu potvrdil.

Ministerstvo vnitra trvá na tom, že svaz musí přestat fungovat jako občanské sdružení, jakmile bude rozsudek pravomocný. Již dříve zástupci vnitra upozornili, že pokud by uskupení svou činnost neukončilo a dál vystupovalo pod dosavadním názvem, případem se začne zabývat policie.

Mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek ale řekl, že komunistická akce na pražském Výstavišti se konala na pronajatém a přesně vymezeném prostoru. Nešlo tudíž o veřejnou propagaci zakázaného svazu. "Situace by se samozřejmě změnila, kdyby lidé s takovým transparentem vyrazili do ulic," řekl Bernášek.

Svaz v činnosti přes záakz pokračuje. Nedávno měl sjezd a proti zrušení se brání kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

V Brně strážníci prapory zabavili

Několik rudých praporů s nápisem Komunistický svaz mládeže a motivem srpu s kladivem se objevilo také na demonstraci v Brně. Strážníci je zabavili. Mladí komunisté to pokládají za křivdu a nespravedlnost.

"Není trestné chodit s nápisem Komunistický svaz mládeže nebo se srpem a kladivem. Jedině kdybych na tom praporu měl napsáno, že usiluji o celospolečenské vlastnictví výrobních prostředků, tak by to byl nelegální prapor," uvedl člen vedení organizace David Pazdera. Sám nosil jeden z praporů, proto se bude zodpovídat z přestupku.

Nacionalistická „ulička hanby“

Účastníci komunistické slavnosti museli cestou do areálu Výstaviště projít kolem zhruba dvacítky aktivistů nacionalistické Národní strany. Protestující zde drželi transparenty připomínající zločiny a oběti komunismu. Portréty Stalina a Gottwalda doplňoval nápis „Komunismus - 130 miliónů obětí, nacismus 50 miliónů obětí“.

Aktivisté Národní strany rozdávali většinou starým lidem poslední výtisk stranických novin Národní politika. "Jakou máme tu národní politiku?" zeptala se jedna žena. "Já nevím," odpověděla kamelotka.

:. Proti setkání příznivců KSČM protestovalo asi 20 členů ultrapravicové a nacionalistické Národní strany. foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Předsedkyně Národní strany Petra Edelmannová poté prošla kolem Křižíkovy fontány a v doprovodu bodyguardů rozdávala stranické materiály.

Filip: Globální kapitál vede válku o svět

Hlavní bod programu začal v 10:30 tradičním projevem stranického lídra Vojtěcha Filipa. Šéf KSČM namířil svou řeč proti vládě, radaru a vyzdvihl důležitost "boje za mír". Český kabinet se podle něj plazí se sehnutým hřbetem kolem Bruselu do Washingtonu.

"Naší morální hodnotou je práce, jejich je majetek,“ prohlásil Filip. Varoval před globálním kapitálem, který podle něj vede válku o svět, ale někteří si to neuvědomují.

U fontány se sešly zhruba dvě tisícovky lidí, převážně středního věku a seniorů. Dorazil i bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Přivítala je dechovka, vůně opékaných klobás, pivo i propagační materiály, mezi nimi zvláštní vydání komunistických Haló novin. K dispozici jsou také podpisové archy petice proti stavbě americké radarové základny v Brdech. Návštěvníci nepřišli ani o každoroční recitaci herečky Jiřiny Švorcové, která si letos vybrala Žalm od S. K. Neumanna.

Věta z programu KSM, která vedla k rozpuštění sdružení

KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických (odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským) a společenských (zavedení socialistické demokracie) podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem.

Shromáždění zahájila předsedkyně pražské organizace KSČM Marta Semelová. Uvedla zpěváka řeckého původu Statise Prusalise, který je na komunistických oslavách svátku práce v Praze pravidelným hostem.

Reklama

Související články

Vnitro rozpustilo Komunistický svaz mládeže

Občanské sdružení Komunistický svaz mládeže (KSM) doplatilo na tu část svého programu, ve které se mladí komunisté hlásí ke snaze nahradit soukromého...

Výběr článků

Načítám