Hlavní obsah

Greenpeace: policie nás chce vyhladovět

Novinky, znk
BRDY
Aktualizováno

Aktivisté Greenpeace zůstávají i nadále ve vojenském prostoru v Brdech na kótě 718, kde by měl stát protiraketový radar USA. Mluvčí organizace Lenka Boráková uvedla, že vojenská policie, která celý prostor uzavřela, chce zřejmě proti členům Greenpeace použít středověkou taktiku boje: vyhladovění.

Článek

"(Vojenská policie) nikoho po přístupových cestách nepouští. Chce tak zřejmě zamezit přístupu obyvatel, kteří nás mohou podpořit svou účastí, ale jejich záměr může být i taktika takzvaného vyhladovění," sdělila Novinkám Boráková.

Dodala, že celou noc na úterý pršelo, ale na svém místě zůstávají jak aktivisté ve stanech, tak ti, kteří se nacházejí na stromech na plošinách.

Totem, který Greenpeace vztyčila v Brdech. Autor: Václav Vašků/Greenpeace

Totem, který Greenpeace vztyčila v Brdech. Autor: Václav Vašků/Greenpeace

Greenpeace obsadila kótu 718 v pondělí ráno. Zhruba 20 aktivistů postavilo na kopci stany, někteří se usadili i v korunách stromů. Na místě chtějí vydržet, jak dlouho to jen bude možné.

Velitel Vojenského újedu Brdy Martian Březovský jim dal v pondělí ultimátum k opuštění prostoru, v opačném případě se prý aktivisté vystavují "správnímu řízení, které může skončit pokutou až 4 000 korun". Aktivisté jej ale neuposlechli. Březovský poté uvedl, že nyní je celá věc prací vojenské policie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám