Hlavní obsah

Šojdrová: Lidovci by měli do budoucna hledat nové vedení

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov

Místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová v úterý na on-line chatu Novinek připustila, že by KDU-ČSL měla v budoucnu vyměnit své vedení, a to za "novou, důvěryhodnou reprezentaci". Prohlásila také, že s ní ČSSD nejednala o podpoře návrhu na vyslovení nedůvěry vládě, o kterém se bude hlasovat ve středu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová

Článek

Šojdrová připustila, že by lidovci měli v budoucnu přemýšlet o změně svého vedení. „Myslím si, že do budoucna přece jen musíme hledat novou důvěryhodnou reprezentaci,“ prohlásila. Odmítla přitom, že by uvažovala o tom stát se předsedkyní KDU-ČSL. „Je to hodně náročná funkce a myslím, že velká oběť,“ uvedla.

Místopředsedkyně poslanců KDU-ČSL odmítla, že by s ní ČSSD jednala o podpoře návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. „Nikdo se mnou nejednal. S poplatky nesouhlasím, ale to neznamená, že chci vyslovit vládě nedůvěru. Paroubek není tak naivní, aby to nevěděl,“ podotkla.

Případná spolupráce s ČSSD po parlamentních volbách, pokud je tato největší opoziční strana vyhraje, by byla podle Šojdrové možná, pokud by „byla možná dohoda na programových prioritách, které KDU-ČSL má“. Záležet bude také na tom, jak se lidovcům podaří uhájit svůj program v koalici s ODS.

Šojdrová rovněž zopakovala, že svůj návrh na zrušení poplatků pro novorozence a jejich matky v porodnicích nestáhla, ale jen odložila na 3. června. „Již s jeho odložením nepočítám, jedině pokud by do té doby vláda předložila jiný, širší návrh na zrušení poplatků a můj návrh by se stal bezpředmětný. Pak bych souhlasila s jeho stažením,“ upozornila.

Po stažení svého návrhu si postěžovala, že byla vystavena nepříjemnému tlaku. „Konkrétně předsednictvo, jednotliví členové mne žádali, abych návrh stáhla, vznášeli různé důvody, připomínali mi moji zodpovědnost (...) Nepříjemné to bylo v tom, že jsem mezi členy předsednictva neměla nikoho, koho by zajímala podstata toho návrhu, všichni argumentovali pouze potřebou koaliční dohody,“ poznamenala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám