Hlavní obsah

Pravicoví extrémisté chystají na 1. máje uličku hanby pro komunisty

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze bude na 1. máje rušno. Demonstrovat zde budou příznivci jak pravicových tak levicových ideologií. Horkým bodem bude letos holešovické Výstaviště, kde se potkají příznivci Národní strany a členové KSČM. Výstaviště si vybrali pro své shromáždění i sociální demokraté. Praha také připravuje změnu shromažďovacího práva, která by umožnila magistrátu efektivněji reagovat na akce extremistů.

Článek

Na Výstavišti budou u Křižíkovy fontány oslavovat komunisté. KSČM zde představí kandidáty do Senátu, s projevem vystoupí i předseda Vojtěch Filip.

Problém je, že na stejném místě se na protest proti "bolševismu a neomarxismu" sejdou zastánci Národní strany. Ti chtějí podle vlastního vyjádření před vchodem na Výstaviště postavit pro komunisty "uličku hanby". "A bude jen na nich, zda je necháme projít," doplnili.

"Smyslem akce (pravicových extremistů) je zastrašit naše členy a sympatizanty tak, aby nedorazili. My se ale samozřejmě nebojíme a akce normálně proběhne," řekla Novinkám mluvčí KSČM Monika Hoření. Předpokládá, že pořádkové služby zajistí právo na shromažďování a svobodu projevu.

Magistrát některé ohlášené demonstrace zakázal. Stalo se tak například v případě dvou demonstrací pravicových radikálů, které měly vést z náměstí Jiřího z Poděbrad, jedna z nich po náměstí W. Churchilla, druhá po Havlíčkovo náměstí. Podle prvního náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka byly demonstrace zakázány, protože vyzývaly k omezování práv občanů na základě jejich národnosti, rasy a politických a náboženských postojů.

ODS bude rozdávat jízdenky na lanovku

Praha ale zažije i další demonstrace. Například anarchisté si připomenou "justiční vraždu chicagských odborářů", stane se tak na Střeleckém ostrově. Pravicoví extremisté z Národního odporu se naopak setkají na Vítkově, odkud proběhne pochod "za svobodu slova".

Anarchisté při loňské demonstraci v Praze.foto: Novinky.cz/Petr Nový

Protest proti neonacistickému hnutí připravuje Židovská obec v Praze. Její demonstrace proběhne na Josefově. Příznivci Dělnické strany se zase dopoledne setkají na náměstí Jiřího z Poděbrad.

ODS obsadí odpoledne Petřín, u horní a dolní stanice lanovky zorganizuje pod heslem „S ODS na vrchol“ mítink s občany. Občanští demokraté chtějí zaujmout nabízením volných jízdenek na lanovku a vstupenek na rozhlednu nebo do bludiště.

Praha chce změnit shromažďovací právo

Pražský magistrát che novelizovat zákon o právu shromažďovacím. "Současná podoba zákona ztěžuje snahu hlavního města zajistit bezpečnost v metropoli při shromažďování problémových skupin lidí," uvedl magistrát.

Podle náměstka primátora Rudolfa Blažka je největším problémem třídenní lhůta, ve které musí město podle stávajícího zákona rozhodnout o zákazu shromáždění. „Šibeniční lhůta nedává městu prostor opatřit si v případě podezření dostatečné podklady pro rozhodnutí o zákazu shromáždění a náležitě je prozkoumat tak, aby rozhodnutí mohlo řádně zdůvodnit,“ vysvětlil Blažek.

Může se tak stát, že svolavatel zašle oznámení o akci v pátek večer mailem na elektronickou podatelnu úřadu. Jestliže na pondělí připadne den státního svátku, tak se pracovníci úřadu o akci dozvědí až v úterý, to je po skončení lhůty pro vydání rozhodnutí o zákazu. „Proto i v případě, kdy by oznámení naplňovalo zcela jasně důvody k zákazu, nebylo by již možné shromáždění zakázat,“ vysvětlil Blažek.

Pravicoví radikálové na Palackého náměstí v Praze.foto: PRÁVO/Milan Malíček

Hyde Park na Letné?

Magistrát chce také změnit místo, kde je možné konat shromáždění bez předchozího oznámení, takzvaný Hyde Park. Ten je v současnosti na Palackého náměstí. "Během necelých čtyř let od jeho určení se však ukazuje, že původně zvolené místo přináší v průběhu shromáždění řadu komplikací především v dopravě a mnohdy omezuje kolemjdoucí," uvedlo město jako důvod, proč ho chce přesunut na jiné místo Prahy.

“Hlavní město zatím uvažuje o dvou lokalitách, části Letenské pláně v Praze 7 nebo od vozovek dostatečně vzdálený, ohraničený kus zelené plochy před oborou Hvězda Na Vypichu v Praze 6. Jednání s městskými částmi jsou ale zatím v počátcích a nelze vyloučit, že nakonec vybereme i jiné místo,“ upozornil Blažek.

Reklama

Výběr článků

Načítám