Hlavní obsah

Na jednoho praktického lékaře připadne 1800 pacientů

– PRAHA
Právo, Novinky, Václav Pergl

Praktičtí lékaři bijí na poplach. Je jich málo a za současného trendu do budoucna hrozí, že občan bude jen obtížně svého lékaře hledat. Ke zvrácení stavu vyzvali praktičtí lékaři o víkendu na konferenci v Praze.

Článek

„V současné době je průměrný věk praktických lékařů 52 let a čtyři sta jich už je nad 60 let,“ řekl Právu doktor Jan Jelínek z Prahy, který je zároveň místopředsedou Sdružení praktických lékařů ČR.

V současné době připadá na jednoho praktického lékaře 1800 pacientů, ale toto číslo se bude stále zvyšovat. „Za stárnoucí kolegy nepřichází náhrada v podobě mladých a plně kvalifikovaných praktiků,“ řekl Jelínek.

Dodal, že pokud se nebude tento stav urychleně řešit, v nejbližších letech to bude ještě horší, povede to k pracovnímu přetížení praktických lékařů a pacient bude mít malou možnost se nově u praktického lékaře zaregistrovat.

Mladí lékaři se mají vzdělávat i v ordinacích praktiků

Ministerstvo zdravotnictví už situaci začalo řešit. „Uvolnili jsme peníze na vzdělávání praktických lékařů. To by v budoucnu mělo pomoci k tomu, aby jich bylo víc,“ prohlásil Marek Šnajdr, první náměstek ministra zdravotnictví.

Problém je v tom, že když mladý lékař vyjde ze školy, musí nastoupit do nemocnice, aby si odbyl tzv. kolečko. Teprve po několika letech si může zvolit profesi, v níž by chtěl být. Ministerstvo chce, aby i v ordinacích praktických lékařů se tito mladí lékaři už vzdělávali a tak se celý proces výchovy budoucího praktického lékaře urychlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám