Hlavní obsah

Schodek rozpočtu bude podle Kalouska nižší, než se čekalo

Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu na příští rok bude zřejmě nižší než dosud předpokládaných více než 70 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že by se měl pohybovat kolem 50 miliard korun.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce

Článek

"Celkový deficit veřejných rozpočtů nebude rozpočtován větší než 1,5 (procenta hrubého domácího produktu) a deficit státního rozpočtu předpokládám někde oscilovat kolem 50 miliard korun," dnes Kalousek. Zdůraznil přitom závazek kabinetu splnit výdajové rámce pro rok 2009 ve výši 1,1 bilionu korun.

V loňském roce skončilo hospodaření státního rozpočtu schodkem 66,4 miliardy korun, který byl o 24,9 miliardy nižší než schválený rozpočet. Výdaje státu loni činily jeden bilion korun.

Sobotka: Vláda nás chce zadlužit na příštích 60 let

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vláda navrhovaným zákonem o majetkovém vyrovnání s církvemi zadluží Českou republiku na příštích 60 let. Kritizoval také, že opozice nebyla na jednání o církvích přizvána.

Vláda by měla využít k narovnání s církvemi zdroje z privatizací.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) Sobotkovu kritiku odmítl. Rozvržení splátek pro vyrovnání s církvemi označil za nejvýhodnější variantu. ČSSD vadí, že částka by měla být splácena po dobu 60 let a celkem by se tak i s úroky vyšplhala na 270 miliard korun.

:. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL) v diskuzním pořadu v ČT. foto: Právo/Lukáš Táborský

Kalousek také odmítl použít na vyrovnání se s církvemi privatizační zdroje. Pokud by peníze z privatizací byly použity na církve, nemohly by být použity na jiné věci, zdůraznil Kalousek.

Kalousek také odmítl použít na vyrovnání se s církvemi privatizační zdroje. Pokud by peníze z privatizací byly použity na církve, nemohly by být použity na jiné věci, zdůraznil Kalousek.

"Naším cílem, je aby se znovu začalo jednat s církvemi,“ řekl Sobotka s tím, že zákon je těžké v této fázi měnit. Pokud návrh projde, měla by se odložit lhůta projednávání a jednat o něm by měli všechny strany i zástupci církví, řekl Sobotka.

Kalousek připustil možnost jednání o některých změnách zákona o narovnání státu a církvím, pokud by část občanských demokratů dál odmítala podpořit jeho vládní návrh. Pro případné změny by ale bylo nutné získat i souhlas církví. Zdůraznil ale, že preferuje vládní znění, které je postavené na dohodě s církvemi.

"Pokud by se ukázalo, že je (zákon) neschvalitelný, tak je samozřejmě řešením vyjednávat o některých možných změnách," řekl ministr. Do vyjednávání by ale bylo třeba zapojit i církve. "Protože vyjednat něco jenom v Poslanecké sněmovně, změnit tu dohodu, aby vám pak druhá strana té dohody, to jest církve, řekla: 'My na to nejdeme', to by nemělo smysl," uvedl Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám