Hlavní obsah

Bém: Přemístění chobotnice na Vyšehrad je velká mystifikace

Informace serveru Lidovky.cz o přemístění stavby nové budovy Národní knihovny (NK) z Letné na městský pozemek u Vyšehradu v Praze je podle pražského primátora a odpůrce stavby na Letné Pavla Béma (ODS) mystifikace. Na sobotní ideové konferenci ODS v Hradci Králové uvedl, že s ním, ani s městem o takovém přesunu nikdo nejednal.

Článek

Proti přesunu stavby takzvané chobotnice návrháře Kaplického na Vyšehrad by údajně nebyli ani zástupci magistrátu a vedení NK.

"Považuji to za grandiózní mystifikaci. Na úrovni města nikdo s nikým nediskutoval, neuvažoval, neanalyzoval možnost umístění Kaplického blobu na Vyšehradě nebo u kongresového centra," prohlásil Bém. Lidové noviny ale píší, že ke kompromisu, spočívajícímu v přesunu stavby k Vyšehradu, dospěli představitelé magistrátu i vedení knihovny. Podle deníku ale není jasné, kdo s tímto nápadem přišel jako první.

"Pro mě osobně je pankrácká varianta představitelná," řekl LN ředitel knihovny Vlastimil Ježek. Náměstek primátora Pavel Klega uvedl: "Jestli to pan Ježek chce, my to podpoříme. Je to důstojné místo, atraktivní poloha." Magistrát je podle něj ochoten zadat ověřovací studii, která by prověřila, zda je stavba v místě na Vyšehradě možná. Pozemek u Vyšehradu patří městu. Návrh budovy vypracovaný pro místo na Letné ale nelze přesunout bez souhlasu autora projektu Jana Kaplického. Jeho souhlas je nejistý.

Návrh budovy Národní knihovny

Bém v sobotu ale jakákoli jednání o přesunu stavby, především na Vyšehrad, popřel. Zopakoval, že nyní je na tahu antimonopolní úřad, který musí rozhodnout, zda je možné použít na projektovou dokumentaci knihovny veřejné zdroje. Pak podle primátora musí ministerstvo kultury rozhodnout, za jaké peníze se knihovna postaví, a teprve poté je možné se začít bavit o tom, kde by případně jinde mohla stavba stát.

Spor mezi magistrátem a NK o to, kdo má rozhodnout o nové budově na Letné, trvá mnoho měsíců. Podle NK má rozhodnout ministerstvo kultury a pražský magistrát, který se však domnívá, že nejprve by měl rozhodnout antimonopolní úřad. Jeho šéf Martin Pecina však oponuje, že jeho úřadu nepřísluší posuzovat architektonickou soutěž konanou podle pravidel Mezinárodní unie architektů. Odpůrcem Kaplického návrhu je prezident Václav Klaus a pražská ODS.

Do polemik se tento týden vložil i generální ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák, který se osobně domnívá, že by nová NK mohla být v budově Kongresového centra v Praze.

Anketa

Líbila by se vám Národní knihovna více na Vyšehradě než na Letné?
Ano, je to dobré místo
5 %
Ne, Letná je lepší
24,5 %
Nevím, diskuse okolo "chobotnice" je stále více absurdní
70,5 %
Celkem hlasovalo 8722 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám