Hlavní obsah

Tlustý církevní restituce v navržené podobě nepodpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Majetkové vypořádání státu s církvemi v podobě, v jaké ho navrhuje vláda, nepodpoří poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Řekl to ve čtvrtek v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Impuls. Dodal ale, že je rozhodně pro to, aby se stát s církvemi vypořádal.

Článek

"Vládní návrh, tak jak je zkonstruován, má tolik závad, že bez úpravy se podle mě stěží dá podpořit," uvedl Tlustý. Výhrady má proti sumě i proti šedesátiletému splátkovému kalendáři.

Vládní návrh počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let; s úrokem by to bylo celkem asi 270 miliard korun.

Tlustý chce částku podepřít inventurou

"Chci aby to číslo, ten čtvrtbilión se opíralo o inventuru," uvedl. Nemůže to podle něj být číslo "shůry spadlé". Pokud se chce stát s církvemi vypořádat, tak to má udělat okamžitě.

Šedesátileté období považuje za nesmyslné, neodůvodněné a nevhodné. Tlustý chce proto o vládním návrhu ještě diskutovat.

"Vypořádání s církvemi ano"

"Já si myslím, jestli to mohu říci pozitivně, vypořádání s církvemi ano, včetně finančního plnění, ale v jiném rozsahu, v jiném průběhu a v jiném provedení a to je vysvětlení toho, proč říkám, že vypořádání s církvemi ano, ale ten vládní návrh je opravdu velmi podivný," uzavřel poslanec.

Vláda schválila věcný návrh zákona o majetkovém vypořádání státu s církvemi letos v lednu před volbou prezidenta republiky. Nyní už je ve Sněmovně a čeká ho první čtení.

Sociální demokraté tvrdí, že šlo o politickou dohodu, která měla získat hlasy lidovců pro zvolení Václava Klause hlavou státu. Spolu s komunisty už oznámili, že pro něj hlasovat nebudou. ČSSD a KSČM jsou ale připraveny o církevních restitucích jednat.

K zákonu má připomínky také místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Reklama

Související články

Stamiliardy pro církve rozdělují koalici

Vládní komise se v prosinci dohodla, že na vyrovnání s církvemi dá i s úroky celkem 267 miliard korun. U dohody, se kterou církve souhlasily, však zatím...

Výběr článků

Načítám