Hlavní obsah

Místní referenda budou platná již při 35procentní účasti

Poslanci se ve středu postavili za vlastní návrh o nových pravidlech pro platnost místních referend. Podle něj budou rozhodnutí přijatá v referendech platit již při účasti 35 procent voličů. Návrh Senátu na ponechání současné hranice nadpoloviční většiny voličů přehlasovali. Návrh nyní čeká již jen na podpis prezidenta.

Článek

Pokud jde o závaznost referenda, zachovává vládní návrh současné podmínky. Bez ohledu na účast v referendu by jeho výsledek byl závazný pouze tehdy, když určité rozhodnutí podpoří nejméně čtvrtina všech oprávněných voličů.

Vládní návrh podpořila i opozice. "Po několika návrzích jsme dospěli ke konsenzu, který bude znamenat, že se zvýší dostupnost přímé demokracie pro občany," uvedl poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Oberfalzer: jde o optický klam

Senátoři chtěli zachovat současné podmínky pro platnost výsledku referenda, podle kterých se plebiscitu musí zúčastnit nadpoloviční většina voličů. Snížení předepsaného kvóra podle senátorů povede ke zvýšení počtu referend, která sice budou platná, nikoliv ale závazná. I při snížené účasti totiž rozhodnutí přijaté v referendu bude závazné jen v případě, pokud by se pro něj vyslovilo zhruba 72 procent hlasujících voličů.

"Je to do jisté míry optický klam, což může být zdrojem frustrace voličů," řekl senátor Jiří Oberfalzer (ODS).

Novela také ruší možnost rozpustit zastupitelstvo, které by se platným výsledkem plebiscitu neřídilo. Podle ministra vnitra Ivana Langra (ODS) bude i tak zachována politická odpovědnost zastupitelstva za plnění výsledků referenda. Sociální demokraté ale ve Sněmovně již dříve varovali před tím, že taková úprava neřeší situaci, kdy by zastupitelstvo podle referenda mělo něco činit, ale nekoná.

Reklama

Výběr článků

Načítám